nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: culinair journalist Hiske Versprille, dichter en vertaler Erik Bindervoet, hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, filmregisseur Roel Reiné en schrijver Anna Enquist. Gastschrijver deze week is Thomas Verbogt.

maandag 25 juni

Komende zaterdag verschijnt de laatste recensie van culiniar journalist Hiske Versprille in Het Parool

Hiske Versprille is culinair journalist. Na haar studie Wijsbegeerte werkte ze een paar jaar als kok. In 2011 begon ze bij Het Parool als algemeen verslaggever, met speciale aandacht voor voeding en voedsel. Na het overlijden van culinair criticus Johannes van Dam volgde ze hem op als restaurantrecensent. In 2014 won Versprille de journalistieke prijs De Tegel voor haar artikelen over een bekend biefstukrestaurant dat paardenvlees als runderbiefstuk presenteerde. Komende zaterdag verschijnt haar laatste recensie in Het Parool, na de zomer gaat ze aan de slag bij de Volkskrant. Pieter van der Wielen spreekt met Hiske Versprille. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: acteur Bartho Braat

Acteur Bartho Braat speelde in tal van films en televisieseries als ‘Mama is boos!’ en ’Medich Centrum West’. Voornamelijk dankt hij zijn bekendheid aan de televisieserie ‘Goede tijden, slechte tijden’, waar hij ruim 25 jaar lang de rol van Jef Alberts vertolkte. Deze zomer staat Braat op de planken met de voorstelling ‘Wachten op Macbeth’ op theaterfestival de Parade. Een muziektheatermonoloog over hoogmoed en onzekerheid in een productie van Theater NOX. Een nieuw muziektheatergezelschap onder leiding van romanschrijver Luuk Imhann en componist Sietse Damen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Bartho Braat vragen over werk en leven.

Oordeel Zelf: horrorfilm Hereditary

Hereditary is een Amerikaanse horror/thriller. Het verhaal volgt de familie Graham, van wie de grootmoeder net is overleden. Toch werpt de matriarch nog steeds een schaduw op het gezin. Voornamelijk haar kleindochter, de tiener Charlie, met wie ze altijd al een ongewone fascinatie had, lijdt eronder. Aan het vredige bestaan van de Grahams wordt abrupt een einde gemaakt wanneer een verschrikking hun thuis overneemt. De film werd bestempelt als ‘Engste film van het jaar'. Maar is dat wel zo?

dinsdag 26 juni

Dichter en vertaler Erik Bindervoet vertaalt kleiner werk van James Joyce

Erik Bindervoet is dichter en vertaler. Als dichter debuteerde hij in 1995 met de bundel ‘Tijdelijk zelfportret met hoofd en plaatsbepaling, oranje’. Daarna volgden nog zeven bundels, waarvan ‘De olifant van Oostzaan’ (2018) de meest recente is. Samen met zijn kompaan Robbert-Jan Henkes vertaalde hij o.a. alle liedjes van The Beatles en Bob Dylan, aria’s van Wagner, veel poëzie, verhalen van Woody Allen, toneel van Shakespeare en Karl Kraus en het complete oeuvre van James Joyce. Want met de bundel ‘Varia’ complementeren zij hun vertaling van Joyce’ werk in het Nederlands. Pieter van der Wielen spreekt met Erik Bindervoet. Luister hier alle fragmenten terug

Open kaart: acteur Martijn Lakemeier

Martijn Lakemeier is acteur. Op zijn vijftiende maakte hij zijn filmdebuut in de speelfilm Oorlogswinter, naar het gelijknamige boek van Jan Terlouw. Voor zijn rol hierin kreeg van Beusekom als jongste ooit het Gouden Kalf voor beste acteur. Daarna maakte hij een gestaagde film- en tv carrière en was hij te zien in ‘Lover of Loser’, ‘Sonny Boy’, ‘Ja, Ik Wil!’ en ‘Feuten’. Nu maakt hij zijn theaterdebuut op theaterfestival De Parade met de voorstelling ‘Allemaal Mensen #5 en #6’, een theaterproject van regisseur Marcus Azzini. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Martijn Lakemeier vragen over leven en werk.

De favoriete scène van: Reber Dosky

Reber Dosky is een documentairemaker. Eind jaren negentig kwam hij vanuit Koerdistan naar Nederland, waar hij eerst maatschappelijk werker werd, maar daarna de filmacademie deed, en sindsdien films maakt die vaak gaan over het gebied waar hij vandaan komt. Zijn documentaires zijn veelvuldig in de prijzen gevallen, zoals Sniper of Kobani uit 2015, Yezidi Girls uit 2016 en uit hetzelfde jaar Radio Kobani, over een Koerdische die in de Syrische stad Kobani, als IS daar is verdreven, een radiostation begint. Vanavond onthult Reber Dosky zijn favoriete scène uit andermans werk.​

woensdag 27 juni

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker komt met het boek 'De B.V. Noord-Korea'

Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van Korea en naar hedendaags Noord-Korea, waarbij hij de nadruk legt op mensenrechten. Ook vertaalt hij Koreaanse romans naar het Nederlands. In zijn boek ‘De B.V. Noord-Korea’ beschrijft hij hoe het land in elkaar zit, waarom mensenrechtenschendingen en kernwapens er nauw met elkaar verweven zijn, waar het naartoe op weg is, en wat dat voor de rest van de wereld betekent. Pieter van der Wielen spreekt met Remco Breuker. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: acteur Soufiane Moussouli

Soufiane Mousoulli, geboren in Lelystad, is een acteur met een geëngageerde manier van theatermaken. Nadat Soufiane Moussouli in Marok(k)anen huilen niet op zoek ging naar zichzelf en zijn verhouding met Marokko, richt hij zich in zijn nieuwe voorstelling Gelukszoeker op het verhaal van zijn neef, een gelukszoeker die illegaal in Molenbeek verbleef om zijn Europese droom te verwezenlijken. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Soufiane Mousoulli vragen over leven en werk.

NMS Live Sessie: Janne Schra

Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze week is dat Janne Schra. Ooit brak ze door met de jazzy popmuziek van Room Eleven, maar ze staat inmiddels al lange tijd op eigen benen. Haar nieuwste soloplaat 'OK' is deze maand verschenen.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook & instagram voor namen en tijden.

donderdag 28 juni

'Redbad' het nieuwe heldenepos van filmregisseur Roel Reiné

Roel Reiné is filmregisseur. Na enkele speelfilms in Nederland te hebben gemaakt, waaronder de met een Gouden Kalf (voor beste regie) bekroonde film ‘The Delivery’ (1999), verhuisde hij in 2005 naar Los Angeles. Daar regisseert hij vooral actiefilms, met titels als ‘Deadwater, ‘Dead in Tombstone’ en ‘Man With the Iron Fists 2’. In Nederland is hij vooral bekend als de regisseur van ‘Michiel de Ruyter’ (2015). Na het succes van die film komt Reiné met een heldenepos over de legende van Redbad en de strijd tegen het oprukkende Christendom. Met daarin een hoofdrol voor Gijs Naber als de Friese koning. Pieter van der Wielen spreekt met Roel Reiné. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: acteur Nastaran Razawi Khorasan

Acteur Nastaran Razawi Khorasani maakt performancetheater. Na haar studie aan de Toneelacademie in Maastricht speelde ze bij het RO theater, Productiehuis Rotterdam en bij Maas theater en dans. Hier speelde ze o.a. in de voorstelling ‘Cash’ waar ze voor haar rol de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie ontving. In het kader van de Nieuwe Makers regeling van het Fonds Podiumkunsten maakt Khorasani bij Maas drie jaar lang drie stukken. Het tweede stuk ‘Uniform’ ging afgelopen Oeral Festival in première en toert nu door het land. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Nastaran Razawi Khorasani vragen over leven en werk.

De Reismicrofoon: vocalisten Claron McFadden en Mattijs van de Woerd

Claron McFadden en Mattijs van de Woerd zijn vocalisten. Afgelopen zondag verzorgden ze samen met het ensemble Maze de soundtrack van een live gespeelde game van David Kanaga genaamd 'Oikospiel'. In aanloop naar de première namen Claron McFadden en Mattijs van de Woerd voor ons De Reismicrofoon mee.

vrijdag 29 juni

'Want de avond', het nieuwe boek van schrijver en dichter Anna Enquist

Anna Enquist is schrijver en dichter. Ze volgde een piano-opleiding aan het conservatorium, en studeerde tegelijkertijd psychologie. Toen ze in 1991 debuteerde als dichter, was ze werkzaam als psychoanalytica. Met haar eerste romans, psychologische romans waarin klassieke muziek een centrale rol speelt, wist ze meteen een groot lezerspubliek te bereiken. Sindsdien wijdt ze zich geheel aan haar schrijverschap. Haar nieuwe boek ‘Want de avond’ is een opzichzelfstaand vervolg op ‘Kwartet’, haar laatste roman uit 2014, waarin vier mensen van een strijkkwartet met zichzelf en elkaar in het reine moeten. Atze de Vrieze spreekt met Anna Enquist.

Podcast: "De man is Lam"

Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 5 van 'De Man Is Lam'.Wat betekent het om vandaag de dag 'man' te zijn? Schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui, presentator Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat proberen het antwoord te vinden. Na een theatervoorstelling en een foto-expositie volgt nu een podcastreeks. Van motorclubs tot vadercentra: overal wordt het antwoord gezocht op de vraag waar een man uit bestaat. Vanavond de zesde aflevering, waarin Rashif’s kijkt naar de relatie tussen vader en zoon en het vader zijn anno nu.