Nooit Meer Slapen

Met o.a. musicoloog Henkjan Honing en stemkunstenaar Joost Maaskant

Nooit Meer Slapen

Met o.a. musicoloog Henkjan Honing en stemkunstenaar Joost Maaskant

Henkjan Honing is als hoogleraar Muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 publiceerde hij een boek over de muzikaliteit van mensen: Iedereen is muzikaal. Ook ontdekte hij dat het vermogen om regelmaat in muziek te horen niet is aangeleerd, maar aangeboren. In zijn nieuwe boek Aap slaat maat doet hij verslag van zijn onderzoek naar wat ons mensen tot ‘muzikale dieren’ maakt. Pieter van der Wielen spreekt met Henkjan Honing. In het tweede uur is stemkunstenaar Joost Maaskant onze Open Kaart gast en nam Peter Vandemeulebroecke vooraf aan zijn voorstelling Missie zkt. Massa voor ons de Reismicrofoon mee.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Musicoloog Henkjan Honing ontleedt de mens tot 'muzikaal dier' in zijn boek 'Aap slaat maat'

vanaf 00:00:00

Henkjan Honing is als hoogleraar Muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Dit interdisciplinaire vakgebied verschaft fundamentele inzichten in de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek. In 2010 publiceerde hij een boek over de muzikaliteit van mensen: ‘Iedereen is muzikaal’. Ook ontdekte hij dat het vermogen om regelmaat in muziek te horen niet is aangeleerd, maar aangeboren. In zijn nieuwe boek ‘Aap slaat maat’ doet hij verslag van zijn onderzoek naar wat ons mensen tot ‘muzikale dieren’ maakt. Pieter van der Wielen spreekt met Henkjan Honing.

Renee van Marissing over de donderdag die was

vanaf 01:00:01

Schrijver Renee van Marissing vertelt een verhaal over een onderwerp dat haar inspireert.

Open Kaart: stemkunstenaar Joost Maaskant

vanaf 01:08:40

Joost Maaskant, beter bekend onder de naam Maask is beatboxer en theatermaker. Met behulp van een loopsysteem kan hij –in zijn eentje- als volwaardige band klinken. En bestrijkt hiermee vele genres. Van jazz naar dubstep en van drum ’n bass naar Whitney Houston ballads. Ook is hij actief in het theater. Samen met actrice Naomi Velissariou vormt hij (de pop-up-band) ‘Permanent Destruction’, en brengen zij de muzikale performance ‘The SK Concert’. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Joost Maaskant vragen over werk en leven.

De Reismicrofoon: acteur Peter Vandemeulebroecke

vanaf 01:41:49

In de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. De Belgische acteur Peter Vandemeulebroecke volgde zijn theateropleiding aan de Toneelacademie van Maastricht. Daarnaast werkte hij met The Wooster Group, Guy Cassiers, het RO Theater aan diverse toneelvoorstellingen en performances. Sinds 2009 is Vandemeulebroecke vast acteur bij het Noord Nederlands Toneel, daar was hij o.a. te zien in Borgen en speelde de hoofdrol in Don Juan en Hamlet. Nu regisseert hij in coproductie met PeerGroup en Kat op het Spek, de locatievoorstelling Missie zkt. Massa, waarin de diepe kloof tussen ideaal en werkelijkheid centraal staat. In aanloop naar de première nam Peter Vandemeulebroecke voor ons De Reismicrofoon mee.

advertentie