Nooit Meer Slapen

Met o.a. Maria Peters, Bastiaan Woudt en serie: De Werelden van IJsbrand Rogge

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Maria Peters, Bastiaan Woudt en serie: De Werelden van IJsbrand Rogge

Maria Peters is filmregisseur. Volgende week gaat haar film ‘De dirigent’ in première, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de in Nederland geboren Antonia Brico, de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die grote symfonie-orkesten dirigeerde. Pieter van der Wielen spreekt met Maria Peters. In het tweede uur is fotograaf Bastiaan Woudt onze Open Kaart gast en hoor je deel 2 van de serie: De Werelden van IJsbrand Rogge.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Filmregisseur Maria Peters regisseerde 'De dirigent'

vanaf 00:00:35

Maria Peters is een filmproducent, filmregisseur en scenarioschrijver. Ze is medeoprichter van het productiebedrijf Shooting Star. Haar speelfilmdebuut maakte ze n 1995 met ‘De tasjesdief’. Naast vele producties en scenario’s regisseerde ze o.a. ‘Kruimeltje’ en ‘Pietje Bell’. In 2011 verfilmde Peters ‘Sonny Boy’, naar de gelijknamige roman van Annejet van der Zijl. Volgende week gaat haar film ‘De dirigent’ in première, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de in Nederland geboren Antonia Brico (1902-1989), die later in Amerika en Duitsland werkzaam was. Brico was eind jaren ’20 de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die grote symfonieorkesten dirigeerde. Pieter van der Wielen spreekt met Maria Peters.

Open Kaart: fotograaf Bastiaan Woudt

vanaf 01:09:49

Bastiaan woudt is fotograaf. In 2012 studeerde hij af in een heel andere richting, namelijk hotel- en eventmanagement. Er was op dat moment weinig werk te vinden in die sector, dus besloot Woudt zichzelf als fotograaf te ontwikkelen. Inmiddels wordt hij gezien als één van de meest talentvolle fotografen van ons land. Met een lange sluitertijd creëert hij beweging in zijn portretten, landschappen en stillevens, die allemaal zwart-wit zijn. Zijn werk kun je tegenkomen in tijdschriften als Volkskrant Magazine en de Britse Vogue. Op Landgoed Het Hof in Bergen is nu een solotentoonstelling van hem te zien, met bekend, nieuw en ongezien werk. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Bastiaan Woudt vragen over werk en leven.

Serie: De Werelden van IJsbrand Rogge, afl. 2

vanaf 01:28:37

Aanstaande zaterdag is het Home Movie Day, de wereldwijde feestdag voor de amateurfilm. Op zoek naar een mooi verhaal kwam Hugo Hoes, onze collega van de VPRO Gids, een ware verborgen schat op cinemagebied tegen in de persoon van een welbespraakte Amsterdammer op leeftijd. Hij interviewde deze bijzondere man voor de VPRO Gids en wij besloten een portret in vier delen aan hem te wijden, dat vandaag tot en met donderdag wordt uitgezonden. Luister naar deel 2 van De Werelden van IJsbrand Rogge.

Anneke Claus - 'Nooit de zelfde rivier'

vanaf 01:47:37

Tijdens de 36e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Anneke Claus, die 'Nooit de zelfde rivier' voorleest.

Uschi Cop: 't Bloedigh Zwaert

vanaf 01:52:53

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont voorwerpen uit de 80-jarige oorlog: de opstand van de Nederlandse tegen de Spaanse overheersers. Omdat de voorwerpen zelf niets anders kunnen dan zwijgen, vroeg Vlaams-Nederlands cultuurhuis 'deBuren' achttien jonge schrijvers om deze voorwerpen een stem te geven.