Nooit Meer Slapen

Met o.a. politica en activiste Sylvana Simons, schrijver Eveline Stoel en 'IDFA Reports'

Nooit Meer Slapen

Met o.a. politica en activiste Sylvana Simons, schrijver Eveline Stoel en 'IDFA Reports'

Sylvana Simons is politica en activiste. Op 21 november wordt op NPO2 'Sylvana, demon of diva' uitgezonden, een documentaire van Ingeborg Jansen. Zij volgde Simons in aanloop naar de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Pieter van der Wielen spreekt met Sylvana Simons. In het tweede uur is schrijver en journalist Eveline Stoel de 'Open Kaart' gast en krijg je ons allereerste 'IDFA Report' te horen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

NPO 2Doc documentaire over Sylvana Simons

vanaf 00:00:31

Sylvana Simons werd geboren in Suriname en verhuisde op tweejarige leeftijd naar Nederland. In 1995 werd ze bekend als VJ bij TMF. Hierna presenteerde zij – voor o.a. RTL4, NPS, AVRO - sterk uiteenlopende programma's, van een seksquiz tot een boekenprogramma. Als BN-er zette zij zich steeds meer in tegen racisme en ongelijkheid. Met veel felle, op de persoon gerichte reacties als gevolg. Op 21 november wordt op NPO2 ‘Sylvana, demon of diva’ uitgezonden, een documentaire van Ingeborg Jansen, waarin Simons wordt gevolgd in aanloop naar de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen, waar zij met haar politieke partij BIJ1 aan meedoet. Pieter van der Wielen spreekt met Sylvana Simons.

Weekschrijver: Jamal Ouariachi

vanaf 01:00:24

Jamal Ouariachi over de donderdag die was.

Open Kaart: Eveline Stoel

vanaf 01:08:18

Schrijver en journaliste Eveline Stoel studeerde Culturele Studies in Amsterdam en raakte gefascineerd door de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie. Ze ging tijdelijk in Barcelona wonen en deed onderzoek naar de normaliseringspolitiek van de autonome Catalaanse regering. Als freelancejournalist schreef Stoel o.a. voor NRC Handelsblad, Het Parool, HP/De Tijd en Psychologie Magazine. Eerder publiceerde zij het non-fictieboek 'Asta's Ogen' over de familiegeschiedenis van haar Indische schoonfamilie. Dit jaar kwam 'De Affichekoning' uit, een deels fictieve, deels journalistieke roman over het nalatenschap van een Catalaans kunstenaar. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Eveline Stoel vragen over leven en werk.

IDFA Reports: 'The Patriot' met Simone Peek

vanaf 01:27:06

Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films. Verslaggever Tom Hofland bespreekt acht opmerkelijke documentaire's met specialisten en liefhebbers. Deze keer gaat hij in gesprek met onderzoeksjournalist Simone Peek over de film The Patriot. Simone Peek schrijft onder andere voor het NRC en Investico, schreef voor The Moscow Times en woonde en werkte in de Russische hoofdstad. The Patriot gaat over het jongste lid van het Russisch parlement ooit: charmant, populair en aartsconservatief.

Willem Jan Otten - 'De ene tel'

vanaf 01:50:43

Tijdens de 36e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Willem Jan Otten, die het gedicht 'De ene tel' voorleest.