Nooit Meer Slapen

Met o.a. Arthur Japin, 'Bicycle Landscape' en Karin van Munster

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Arthur Japin, 'Bicycle Landscape' en Karin van Munster

Arthur Japin is een van de meest gelezen schrijvers van Nederland. Dankzij succesvolle historische romans, zoals 'De zwarte met het witte hart', 'Een schitterend gebrek', 'De overgave' en 'Vaslav', won hij talloze literaire prijzen. Japin schrijft daarnaast verhalen, toneelstukken en filmscenario’s. In zijn nieuwe roman 'Kolja' geeft hij Kolja Repin een sleutelrol in het mysterie rondom de omstreden dood van de grote componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1848-1893). Pieter van der Wielen spreekt met Arthur Japin. Ook besteden we aandacht aan Bicycle Landscape en Karin van Munster.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Arthur Japin en de mysterie rondom Tsjaikovski

vanaf 00:00:43

Arthur Japin is een van de meest gelezen schrijvers van Nederland. Dankzij succesvolle historische romans, zoals 'De zwarte met het witte hart', 'Een schitterend gebrek', 'De overgave' en ''Vaslav', won hij talloze literaire prijzen. Japin schrijft daarnaast verhalen, toneelstukken en filmscenario’s. In zijn nieuwe roman 'Kolja' geeft hij Kolja Repin een sleutelrol in het mysterie rondom de omstreden dood van de grote componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1848-1893). De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor de doofstomme Kolja geen geheimen. Pieter van der Wielen spreekt met Arthur Japin.

Een ode aan de Nederlandse natuur

vanaf 01:08:06

Voor z’n boek 'Bicycle Landscape, Why the Netherlands looks like this', heeft vormgever Yorit Kluitman in vier jaar 150 fietstochten gemaakt door heel Nederland. Z’n boek is een etalage van ons landschap, met honderden foto’s, van de fiets gemaakt, die Nederland terugbrengen tot landschapstypes. Veel rechte lijnen, veel strakke onderverdelingen, die eigenlijk helemaal samenvallen met de stijl van ontwerpen van Kluitman zelf: eenvoud, rechte lijn, veel weglaten, veel duidelijke leegte. Maar gaandeweg ging hij meer en meer houden van het landschap rond Eindhoven, waar hij is opgegroeid. Plekken als de Strabrechtse Heide, waar de geometrie van het landschap is doorbroken door natuur, kronkelwegen en heide. Mathijs Deen reisde voor de reportage af naar de fietspaden van de Strabrechtse Heide, bij Heeze, nabij Eindhoven.

Open Kaart: schrijver Karin van Munster

vanaf 01:23:03

Karin van Munster is schrijver en lerares. Voor het Algemeen Dagblad schreef ze recensies over hotels en restaurants, onder het pseudoniem 'De Dames Reiziger'. Deze maand heeft ze samen met haar broer Frans van Muster een boek uitgebracht: 'Fratello & Sorella, over Italië, koken en lekker eten'. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Karin van Munster persoonlijke vragen over leven en werk.

Antjie Krog - Ma sal laat wees

vanaf 01:53:01

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Antjie Krog, die het 'Ma sal laat wees' voorleest.