Nooit Meer Slapen

Met o.a. Rodaan Al Galidi, Carmien Michels en Thomas Sweertvaegher

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Rodaan Al Galidi, Carmien Michels en Thomas Sweertvaegher

Rodaan Al Galidi is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij hier in eerste instantie niet naar school mocht, heeft hij zichzelf Nederlands leren lezen en schrijven. Sindsdien publiceerde hij zes romans en acht dichtbundels. Zo putte hij voor zijn laatste roman 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker. Voor zijn nieuwe verhalenbundel 'Duizend-en-een nachtmerries' ging hij op bezoek bij de Nederlanders die hij inmiddels zo goed kent. In het tweede is uur is dichter en schrijver Carmien Michels te gast en is er een reportage over het skateboard-boek 'Hallertau' van Thomas Sweertvaegher.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rodaan Al Galidi bezocht de Nederlanders die hij zo goed kende

vanaf 00:00:16

Rodaan Al Galidi is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij hier in eerste instantie niet naar school mocht, heeft hij zichzelf Nederlands leren lezen en schrijven. Sindsdien publiceerde hij zes romans en acht dichtbundels. Zo putte hij voor zijn laatste roman 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker. Voor zijn nieuwe verhalenbundel 'Duizend-en-een nachtmerries' ging hij op bezoek bij de Nederlanders die hij inmiddels zo goed kent. Toch weten ze hem nog steeds te verwonderen. Pieter van der Wielen spreekt met Rodaan Al Galidi.

Fotoboek 'Hallertau'

vanaf 01:08:47

Skaten is een manier om vrijheid te vinden en vriendschap te vieren. Fotograaf Thomas Sweertvaegher heeft in het fotoboek 'Hallertau', vernoemd naar de straat in het Vlaamse Poperinge waar hij opgroeide, beelden samengebracht van een vriendengroep die jaren doorbrachten op hun skateboards. Een van de jongens uit de Hallertaulaan, Axel Cruysbergh, werd er zo goed in dat hij nu in de Verenigde Staten woont en z'n geld verdient als professioneel skater. Mathijs Deen reisde af naar Poperinge om Axel en Thomas te ontmoeten in de Hallertau.

Open Kaart: schrijver Carmien Michels

vanaf 01:24:12

Carmien Michels schreef de romans ‘We zijn water’ en ‘Vraag het aan de bliksem’ en studeerde Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Vorig jaar won ze dan ook nog eens het Nederlands en Europese kampioenschap Poetry Slam. Nu verschijnt haar debuutbundel met gedichten ‘We komen van ver’, waarin ze onder meer haar eigen plek in de maatschappij bekijkt. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Carmien Michels vragen over leven en werk.

Diederik Stapel over de dinsdag die was

vanaf 01:46:48

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is dat schrijver Diederik Stapel. In 2012 bracht hij het boek 'Ontsporing' uit, gevolgd door 'De Fictiefabriek' in 2014.

Bart Moeyaert - 'De wens'

vanaf 01:54:25

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht droegen meer dan twintig dichters poëzie voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze week is het de beurt aan de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert. Vanavond leest hij het gedicht 'De Wens' voor.