herhaling: donderdag 28 mei 2020 om 21.00 uur op NPO 3

3Doc: De wereld aan je voeten

Documentairemaker Michiel van Erp volgde een aantal Utrechtse kinderen van 2010 tot en met 2018, het jaar dat ze 18 werden. Welke gebeurtenissen in hun leven maken hen tot de persoon die ze zijn geworden?

3Doc: De wereld aan je voeten toont de bespiegelingen van zeven Utrechtse kinderen op de meest belangrijke momenten van hun jeugd.

Hoe is het om op te groeien zonder vader, of juist dag in dag uit met hem te werken? Valt het leven op kamers mee of tegen? Voelt de liefde voor eeuwig of denk je nog vrij over relaties? En hoe zie je je toekomst als werkende?

Terugkijkend op levensbepalende gebeurtenissen maken de hoofdpersonen de balans op. 3Doc: De wereld aan je voeten is een uniek document van herkenbare, maar ook enorm verschillende huiselijke situaties, met de stad Utrecht als gemeenschappelijke deler.

wie zijn de kinderen?

Tanay (18)

De elfjarige Tanay had maar één droom: profvoetballer worden. Terwijl hij voetbalde bij FC Utrecht, stonden papa, mama en zijn zussen altijd langs de lijn. Zijn gezin was heel hecht. Nu is Tanay achttien en er is de afgelopen jaren een hoop veranderd: zijn ouders zijn gescheiden, zijn vader is terug naar Turkije en ook zijn gezondheid liet hem in de steek. Kan hij zijn droom eigenlijk nog wel waarmaken?

Aron (18)

De tienjarige Aron lijkt een geboren filosoof die het leven met enige spot aanschouwt. Hij is slim, maar doet eigenlijk niets op school. Hij gamet liever.
Acht jaar later, als hij officieel volwassen is, lijkt Aron zich steeds meer bewust van zijn plekje in de wereld: wat houdt het bijvoorbeeld in dat hij half Surinaams is? En ook blijkt hij ineens wel heel zenuwachtig als de uitslag van zijn eindexamen nadert…

Hannah (19)

De jonge Hannah groeide op in een chique wijk in Utrecht met een vader als advocaat en een hoogleraar als moeder. Op haar vijftiende besloot Hannah dat het goed voor haar zou zijn les te krijgen op een kostschool en dapper vertrok ze naar Engeland. Nu studeert Hannah rechten in Leiden. Hoe leert zij op haar eigen benen te staan?

Mitchell (19)

Voor de elfjarige Mitchell was het al snel duidelijk: later zou hij net als zijn vader stratenmaker worden. En zo is het ook gegaan. Ook komt hij erachter hoe het voelt om verliefd te zijn, maar ook als je hart wordt gebroken. Nu is hij negentien jaar en weer verliefd. Deze keer weet hij het zeker: met haar gaat hij een toekomst opbouwen…

Sardan (19)

Toen Sardan tien jaar oud was, was hij gek op de Middeleeuwen. In riddertenue vocht hij met houten zwaarden, bouwde hutten en leerde survivallen. Nu hij negentien jaar oud is, ligt die tijd ècht achter hem. Hij is vastberaden agent te worden. En waar zijn moeder negen jaar geleden niet kon geloven dat er zich ooit een meisje bij haar mannengezin zou voegen, is dat inmiddels ook waarheid geworden: Sardan is verliefd. 
 

Noor (19)

Het vrouwenhuishouden waar de tienjarige Noor in opgroeide, zag er opeens heel anders uit toen haar moeder verliefd werd op een man. De bescheiden Noor, die liever boeken las dan aan jongens dacht, was plots niet meer alleen met haar moeder en zusje. En dat was soms best ingewikkeld. Inmiddels woont de negentienjarige Noor niet meer thuis. Ze studeert in Enschede en ontdekt daar wat het studentenleven te bieden heeft…
 

Luka (18)

De jonge Luka was al vroeg wijs. Al op elfjarige leeftijd keek ze reikhalzend uit naar het volwassen zijn, en had ze altijd óf verkering óf groot liefdesverdriet. Ze studeert nu, gaat uit met vriendinnen en geniet volop van het leven. Maar wat wil volwassen zijn eigenlijk nog meer zeggen?
 

colofon

Regie: Michiel van Erp

Geproduceerd door De Familie Film & TV, in coproductie met VPRO.
Tot stand gekomen met steun van NPO-fonds, CoBO, RTV Utrecht en Fentener van Vlissingen fonds.

 

de buitenwereld aan je voeten

Van 2010 tot en met 2018 volgde Michiel van Erp de belangrijke gebeurtenissen in het leven van zeven Utrechtse kinderen. Niet alleen hun persoonlijke ontwikkelingen zijn interessant, maar ook die van de buitenwereld. Wat voor muziek werd er toen gedraaid? En welke belangrijke gebeurtenissen vonden er in deze jaren plaats?

2010

'Alors On Danse' - Stromae

Stromae breekt in Nederland door met 'Alors On Danse', een echte hit over de behoefte aan ontspanning in een leven vol stress. Zijn teksten zijn onderscheidend vergeleken met andere dance tracks: hij heeft het niet alleen over naar een club gaan om te dansen, maar ook waarom je daarheen gaat.

De artiest houdt van minimalisme, en dat hoor je terug in zijn muziek. De kracht zit hem in de eenvoud. Nadat het nummer in mei Dancesmash wordt bij Radio 538, volgen nog meer nummer 1-plaatsen in onder andere de Nederlandse Top 40 en Mega Top 50. Het lijkt erop dat Stromae een one hit wonder is, maar in 2014 keert hij terug met onder andere 'Papaoutai' en 'Formidable'.

2011

Overlijden Steve Jobs

Op zijn 21ste startte Steve Jobs (geb. 24 februari 1955) samen met Steve Wozniak Apple Computers in zijn garage. Zonder hem zouden er nu geen iPhones, iPads, en MacBooks bestaan. Niet alleen was hij verantwoordelijk voor dit miljardenbedrijf, ook Pixar is gegroeid met Jobs’ investeringen vanaf 1986. Helaas overlijdt het Amerikaanse genie aan alvleesklierkanker op 5 oktober 2011, op 56-jarige leeftijd.

Bekijk ook deze aflevering van Tegenlicht over de oorsprong van nieuwe technologie

2012

Gangnam Style - PSY

Uit het niets is hij daar: de Zuid-Koreaanse hit van de rapper PSY over de levensstijl van de rijke Zuid-Koreanen. Vooral de bizarre videoclip waarin hij dansend en springend te zien is krijgt enorm veel aandacht.

Op 21 december 2012 is de YouTube-video als eerste ooit meer dan 1 miljard keer bekeken. Dit staat gelijk aan 8017 jaar aan totale kijktijd. Ook heeft 'Gangnam Style' in The Guinness Book of Records gestaan als YouTube-video met de meeste likes: de teller staat in juli 2012 al op ruim twee miljoen duimpjes omhoog.

2013

Einde van Hyves

In dit jaar kwam er een einde aan een stukje internetnostalgie. Hyves stopte met bestaan, en nam de dansende banaan en Krabbels met zich mee. Na de start in 2004 zijn het vooral studenten die zich aanmelden voor een Hyves-account: de hockeyers-hyve en de Vindicat-hyve zijn dan de populairste pagina's.

Maar de site blijft doorgroeien, en als zelfs verchillende politici zich aansluiten bij de hyvers is Nederland echt om. Op haar toppunt had Hyves tien miljoen gebruikers. Het lukt de social media-site in 2007 om in Nederland vaker bezocht te worden dan Google. Maar naarmate het succes van Facebook groeit, daalt het aantal actieve gebruikers snel. Na 2013 blijft alleen het spelletjesgedeelte van de site bestaan.

Lees ook dit artikel over de populariteit van gifjes

2014

The Fault in Our Stars

In De tijd van je leven, de serie voorafgaand aan de documentaire, bezoeken een aantal van de kinderen de film The Fault in Our Stars. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Green, en gaat over Hazel en Gus, twee kankerpatiënten, die steun en liefde bij elkaar vinden nadat ze elkaar ontmoeten in een praatgroep. Samen reizen ze af naar Amsterdam om Hazels favoriete schrijver te bezoeken.

De film is een mierzoete tienerromance, en valt daardoor heel goed in de smaak bij het jonge publiek. Applaudiserende omstanders tijdens Hazel's eerste kus, en champagne aan de Amsterdamse grachten: het is niet allemaal even realistisch, maar door het goeie acteerwerk toch overtuigend.

2015

Drank & Drugs - Lil' Kleine & Ronnie Flex

Het nummer Drank & Drugs heeft een nogal controversiële tekst, die jongeren zou aanzetten tot het gebruik van – je raadt het al – drank en drugs. Behalve bezorgde ouders, leidde het nummer ook tot veel parodieën. Zo maakte radio-dj Giel Beelen een kindvriendelijke versie over chips en cola.

Dat jongeren met alcohol bezig zijn kan niet ontkend worden, zoals ook in De wereld aan je voeten te zien is. Tijdens de opnames spreekt Michiel van Erp met Luka over de leeftijd die ze het liefst zou zijn. Eerst noemt ze 21 en 16, maar dan geeft ze glimlachend toe: 'Achttien ook hoor, want dan mag je alcohol kopen.'

2016

Trump wint de presidentsverkiezingen

In november 2016 wordt bekend dat Barack Obama plaats moet gaan maken voor Donald Trump. Met het winnen van de verkiezingen maakt Trump zich de 45ste president van de Verenigde Staten. Van zijn ambt maakt hij bijna direct na zijn inauguratie gebruik: vijf dagen na de eedaflegging tekent hij al een uitvoeringsbesluit voor het bouwen van een muur tussen de VS en Mexico.

Amerika krijgt hiermee een heel nieuw soort president: een fanatiek Twitteraar, die niet alleen op tv, maar ook op het internet veel te zien is. Een stroom aan Trump-memes en -gifjes wordt geboren. Zijn heftige mening over de gekste onderwerpen gaat het internet over en doorlopend bekritiseerd, wat Trump nogal kritisch maakt over de media. Een muur bouwen? Migrantenkinderen in deportatiekampen? Trump heeft over alles een mening en 'de journalistiek weet van niks'.

Luister ook The Presidential Podcast

2017

Shape of You - Ed Sheeran

Eigenlijk is dit nummer niks voor Ed Sheeran: Shape of You gaat over vrouwen in clubs en mooie lichamen, terwijl hij vaak juist subtiel zingt, over echte liefde en gevoel. In eerste instantie schreef hij het liedje ook niet voor zichzelf. Nadat hij twijfelde om hem te geven aan Little Mix of Rihanna, besloot hij ‘m toch zelf te houden. En dat is maar goed ook: inmiddels is de hit het meest beluisterde nummer op Spotify.

Luister ook dit fragment van Nooit Meer Slapen over het trager worden van de popmuziek

2018

Prins Harry en Meghan Markle trouwen

Op 19 mei geven de jonge prins Harry en de actrice Meghan Markle elkaar het ja-woord. De royal wedding krijgt ontzettend veel aandacht: iedereen wil zien hoe deze sprookjesbruiloft verloopt. Een sluier van vijf meter en een dienst met zeshonderd gasten gebeurd natuurlijk niet dagelijks.

Dit huwelijk geeft weer een aan dat meisjesdromen soms werkelijkheid worden. Meghan was al een glamorous acteur, vooral bekend van haar grote rol in Suits, maar door te trouwen met prins Harry werd ze een echte prinses.

Luister ook dit fragment van OVT over de komst van een zwarte prinses in het Britse koningshuis