Documentairemaker Michiel van Erp volgde een aantal Utrechtse kinderen van 2010 tot en met 2018, het jaar dat ze 18 werden. Welke gebeurtenissen in hun leven maken hen tot de persoon die ze zijn geworden?

3Doc: De wereld aan je voeten toont de bespiegelingen van zeven Utrechtse kinderen op de meest belangrijke momenten van hun jeugd.

Hoe is het om op te groeien zonder vader, of juist dag in dag uit met hem te werken? Valt het leven op kamers mee of tegen? Voelt de liefde voor eeuwig of denk je nog vrij over relaties? En hoe zie je je toekomst als werkende?

Terugkijkend op levensbepalende gebeurtenissen maken de hoofdpersonen de balans op. 3Doc: De wereld aan je voeten is een uniek document van herkenbare, maar ook enorm verschillende huiselijke situaties, met de stad Utrecht als gemeenschappelijke deler.

Tanay (18)

De elfjarige Tanay had maar één droom: profvoetballer worden. Terwijl hij voetbalde bij FC Utrecht, stonden papa, mama en zijn zussen altijd langs de lijn. Zijn gezin was heel hecht. Nu is Tanay achttien en er is de afgelopen jaren een hoop veranderd: zijn ouders zijn gescheiden, zijn vader is terug naar Turkije en ook zijn gezondheid liet hem in de steek. Kan hij zijn droom eigenlijk nog wel waarmaken?

Aron (18)

De tienjarige Aron lijkt een geboren filosoof die het leven met enige spot aanschouwt. Hij is slim, maar doet eigenlijk niets op school. Hij gamet liever.
Acht jaar later, als hij officieel volwassen is, lijkt Aron zich steeds meer bewust van zijn plekje in de wereld: wat houdt het bijvoorbeeld in dat hij half Surinaams is? En ook blijkt hij ineens wel heel zenuwachtig als de uitslag van zijn eindexamen nadert…

Hannah (19)

De jonge Hannah groeide op in een chique wijk in Utrecht met een vader als advocaat en een hoogleraar als moeder. Op haar vijftiende besloot Hannah dat het goed voor haar zou zijn les te krijgen op een kostschool en dapper vertrok ze naar Engeland. Nu studeert Hannah rechten in Leiden. Hoe leert zij op haar eigen benen te staan?

Mitchell (19)

Voor de elfjarige Mitchell was het al snel duidelijk: later zou hij net als zijn vader stratenmaker worden. En zo is het ook gegaan. Ook komt hij erachter hoe het voelt om verliefd te zijn, maar ook als je hart wordt gebroken. Nu is hij negentien jaar en weer verliefd. Deze keer weet hij het zeker: met haar gaat hij een toekomst opbouwen…

Sardan (19)

Toen Sardan tien jaar oud was, was hij gek op de Middeleeuwen. In riddertenue vocht hij met houten zwaarden, bouwde hutten en leerde survivallen. Nu hij negentien jaar oud is, ligt die tijd ècht achter hem. Hij is vastberaden agent te worden. En waar zijn moeder negen jaar geleden niet kon geloven dat er zich ooit een meisje bij haar mannengezin zou voegen, is dat inmiddels ook waarheid geworden: Sardan is verliefd. 
 

Noor (19)

Het vrouwenhuishouden waar de tienjarige Noor in opgroeide, zag er opeens heel anders uit toen haar moeder verliefd werd op een man. De bescheiden Noor, die liever boeken las dan aan jongens dacht, was plots niet meer alleen met haar moeder en zusje. En dat was soms best ingewikkeld. Inmiddels woont de negentienjarige Noor niet meer thuis. Ze studeert in Enschede en ontdekt daar wat het studentenleven te bieden heeft…
 

Luka (18)

De jonge Luka was al vroeg wijs. Al op elfjarige leeftijd keek ze reikhalzend uit naar het volwassen zijn, en had ze altijd óf verkering óf groot liefdesverdriet. Ze studeert nu, gaat uit met vriendinnen en geniet volop van het leven. Maar wat wil volwassen zijn eigenlijk nog meer zeggen?
 

colofon

Regie: Michiel van Erp

Geproduceerd door De Familie Film & TV, in coproductie met VPRO.
Tot stand gekomen met steun van NPO-fonds, CoBO, RTV Utrecht en Fentener van Vlissingen fonds.

 

meer Michiel van Erp