In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

aflevering 13 maart

boekentips van Ruth en Hanna Bervoets

Deze uitzending een speciaal gezicht bij het kastje: niemand minder dan J.M.A. Biesheuvelprijs-winnaar Hanna Bervoets was te gast. Ze gaf tips aan Ruth in de plaats van Wilfried die ziek thuis was. Bervoets' tips waren als volgt:

  • Kraaien in het paradijs van Ellen de Bruin
  • Het personeel van Olga Ravn (vertaling door Michal van Zelm)

Daarbij tipte Ruth haar het boek Burntcoat van Sarah Hall.

Kijk voor alle boekentips op deze pagina

in de uitzending

Te gast was schrijver en columnist James Worthy (1980) met het boek Liverpool. Over een stad, een club & een vader. Hij gaat terug naar Liverpool, de stad van zijn onlangs overleden vader. Daar vindt hij troost in herinneringen die hij daar met zijn vader, zijn beste vriend, opbouwden. Herinneringen die onlosmakelijk verbonden zijn aan hun favoriete voetbalclub: Liverpool. Het boek is een standbeeld voor zijn vader, en daarmee ook voor een zeer liefdevolle band tussen vader en zoon.

Ook ging Ruth in gesprek met de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda (1989) en schrijver en doctor in de slavistiek Johan de Boose (1962) over naar welke boeken zij grijpen om de situatie in Oekraïne beter te begrijpen. De genoemde boeken plus twee extra boeken zijn hier te vinden.

Weeda debuteerde een half jaar geleden met haar roman Aleksandra. Hierin schrijft ze over haar Oekraïense familie, die tegen de Russische grens in het oosten woont. Over 100 jaar Russische dreiging, maar ook de pracht van het land. 

De Boose is doctor in de slavistiek en verwoed Oost-Europareiziger. Hij werkte voor theater, televisie en radio. In augustus 2020 verscheen van zijn hand Dondersteen, een ontroerende roman van een zoon over zijn vader. Een boek over eenzaamheid en verwantschap.

En we gingen op bezoek bij Nop Maas, literatuurhistoricus en margedrukker. In een Haarlemse drukkerij maakt hij op kleine schaal boekjes van onder andere Arnon Grunberg, P.F. Thomése en J.J. Voskuil. Kijk de reportage hier

lees en praat mee in de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van notities door zijn of haar boek heen. Deze maand lezen we: De hemel is altijd paarsvan Sholeh Rezazadeh. Meer informatie over het boek vind je hier.

Meer informatie over de boekenclub vind je hier. Lees elke maand gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.