In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

aflevering 20 maart

boekentips

Deze uitzending tipte Wilfried en Ruth twee boeken:

  • Anéantir van Michel Houellebecq
  • Het eiland van Jeroen Hofman

Kijk alle boekentips uit de uitzendingen hier

in de uitzending

"Joepie, joepie, joepie!" riep Ruth al eerder aan het kastje over De kapperszoon van Gerbrand Bakker (1962). Zondag ontvingen Wilfried en Ruth de schrijver om verder te praten over zijn boek. Centraal staat kapper Simon die, in tegenstelling tot zijn grootvader die ook kapper was, niet erg gepassioneerd is over dat knippen en scheren. Maar er is één klant met wie hij graag contact heeft: de schrijver. De schrijver zoekt naar een onderwerp voor zijn volgende boek en wordt gegrepen door het verhaal van Simons vader. Want is die echt omgekomen bij de vliegtuigramp op Tenerife in 1977? En waarom stapte hij überhaupt in dat vliegtuig, en liet hij zijn zwangere vrouw achter?

Ook was Kirsten van Santen (1975) te gast. Zij is cultureel antropoloog, journalist en fanatiek zwemmer. In het boek Water pakken verkent ze de culturele betekenis van zwemmen in een land dat onlosmakelijk verbonden is met het water. Wat is de aantrekkingskracht van zwemmen? En hoe komt het dat zwemmen in open water zo populair is geworden?

De Vlaamse acteur en auteur Stefaan Degand (1978) was deze week de schrijver van een brief in het schrijfhok. Hij debuteerde vorig jaar als schrijver met het boek Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder. De brief is hier te zien en te lezen. 

En we gingen op bezoek bij Karina Schaapman (1960), schrijver, bedenker en maker van de populaire en wereldberoemde boekenserie Het Muizenhuis. Zij woont samen met haar grote liefde, kunstenaar Eli Content (1943), die helaas ernstig ziek is. Hun huis is voor hen naast woonruimte ook een atelier, waar zij boeken en kunst maken, en een ziekenhuispraktijk in het klein. Binnenkort verschijnt het fotoboek Lust for life + more waarin Karina een intens en intiem verslag doet van het werk van Eli tijdens zijn ziekteverloop. De reportage is hier te zien.

lees en praat mee in de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van notities door zijn of haar boek heen. Deze maand lezen we: De hemel is altijd paarsvan Sholeh Rezazadeh. Meer informatie over het boek vind je hier.

Meer informatie over de boekenclub vind je hier. Lees elke maand gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.