Docudrama De droevige kampioen verbeeldt het leven van tafeltennislegende Robert Hosé ooit hét rolmodel van een nieuwe generatie zwarte Antillianen.

aflevering 1: hoe het begon

Robert Hosé (1949) heeft, ondanks dat hij in een van de armste wijken van Curaҫao woont, een gelukkige jeugd. Maar wanneer zijn vader in een vlaag van jaloezie zijn vrouw neersteekt en daarna voor de ogen van zijn kinderen zelfmoord pleegt, loopt de zevenjarige Hosé een trauma op dat hem de rest van zijn leven zal achtervolgen. Zijn moeder overleeft de steekpartij en vertrekt met een nieuwe man naar Aruba. Hosé trekt noodgedwongen met zijn twee broers bij zijn oma in.

Haar zoon Io Pimentel is een wereldberoemde tennisser, hij neemt de drie broers onder zijn hoede en geeft hen tennisles. Hosé blijkt een natuurtalent en wordt al gauw kampioen van Curaçao. Er ligt een mooie tenniscarrière in het verschiet, maar dan ontdekken dokters een aangeboren afwijking in zijn achillespees. Doorspelen is onmogelijk. Zijn wereld stort in, maar hij herpakt zich en richt zich vol overgave op tafeltennis. Binnen de kortste keren is hij tafeltenniskampioen van de Antillen…     

aflevering 2

Eind jaren 60. Robert Hosé is inmiddels een bekendheid in de tafeltenniswereld en hij traint en reist de wereld rond met een vaste groep vrienden. Ondertussen nemen de onrusten onder de zwarte bevolking op Curaçao toe. Op 30 mei 1969 loopt een staking bij Wescar volledig uit de hand. Grote delen van Willemstad gaan in vlammen op. Daarna gaan de veranderingen plotseling razendsnel. Het minimumloon gaat omhoog, wetten worden in het Papiaments vertaald en er komen steeds meer zwarte mensen op leidinggevende functies. Robert ziet zijn kans schoon en begint een eigen sportzaak. Het wordt een enorm succes en al gauw kan hij een tweede zaak openen op Aruba.

Naast zijn zakelijke succes gaat het ook goed met Hosé's tafeltenniscarrière. Hij wordt hét symbool voor een hele generatie zwarte Antillianen. Maar achter zijn brede glimlach en mooie pakken gaat iemand schuil die steeds meer zijn best moet doen om bij de top te blijven horen. Het trauma dat hij in zijn jeugd heeft opgelopen, speelt ook een rol. Hosé gaat aan de drugs, raakt verslaafd aan gokken en zakt weg in een moeras van ellende en schulden.

aflevering 3

Om de schulden af te kunnen betalen steekt Robert zijn winkel in brand. Even lijkt het er op dat hij ermee weg gaat komen. Maar dan begint zijn geweten op te spelen en biecht hij alsnog alles op. Hij wordt tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. In de gevangenis houdt hij zich staande door jongens te leren tafeltennissen. Maar ondertussen blijft hij ook drugs gebruiken.

Eenmaal uit de gevangenis is hij alles kwijt: zijn broer en vrienden proberen hem te helpen door onderdak aan te bieden en tafeltennislessen te laten geven. Maar ondanks alle goede bedoelingen blijft Robert drugs gebruiken en belandt weer op straat. Ditmaal voorgoed.

Zo zag Robert’s leven eruit toen Jan Brokken hem in 1995 voor het eerst ontmoette. Jan was meteen gefascineerd door deze welbespraakte, Nietschze lezende tafeltenniskampioen en besloot een boek over hem te schrijven.