Veel mensen vertrouwen de wetenschap volledig, maar er zijn Nederlanders die er een eigen theorie of aanpak op nahouden. Zij stellen ándere vragen dan de meeste wetenschappers doen.

Tim ontmoet Ben. Hij wijdt zijn leven aan zijn grote archeologische ontdekking. Hij had verwacht dat de wetenschap zou staan te juichen om zijn vondsten, maar Ben vindt keer op keer geen gehoor voor zijn theorieën. Ook gaat Tim langs bij transhumanist Lotte. Zij ziet de dood als een technisch probleem en zoekt naar een oplossing, een manier om eeuwig te kunnen leven. Tot slot bezoekt Tim Jalila, ze werkt in een utopisch laboratorium midden in de natuur. Hier doet ze wonderlijke uitvindingen: van kogelwerende mensenhuid tot kledingstukken van koeienmest.

in deze aflevering

Ben verzamelt een nieuw type fossiel

waarom?

Ben heeft een nieuwe theorie bedacht dat resulteert in talloze nieuwe ontdekkingen van fossielen. Hij verzamelt al jaren stenen die in meer of mindere mate de uiterlijke kenmerken vertonen van schedels, ledematen of kleine dieren. Volgens hem is het goed mogelijk dat er lang geleden door een grote ramp, zoals een vulkaanuitbarsting of modderstroom, lichamen van de overleden dieren een soort mal achterlieten die in de loop der jaren is gevuld met zand en steentjes. Het resultaat: een afgietsel van een fossiel.

de voordelen

Door met deze blik naar ogenschijnlijk doodnormale stenen te kijken ontdekt Ben meer historie. De stenen hebben voor hem dan ook emotionele waarde, want een eenvoudig stuk steen kan zomaar het resultaat zijn van een lang en ingewikkeld natuurproces waar een verhaal achter zit. Hij is bezig met een boek waarin hij zijn theorie en verklaringen voor de opvallende vormen in stenen uiteen zet.

de nadelen

Al tientallen jaren probeert hij wetenschappers zover te krijgen om zijn theorie serieus te nemen, om op z’n minst onderzoek te doen naar de leeftijd van het gesteente. Daar heeft hij nog geen succes mee, ondanks zijn nauwkeurige boekhouding en archivering. Ben begrijpt dat zijn theorie complex is en dat de huidige wetenschap daar niet zomaar in mee gaat, maar hij gelooft erin dat hij gelijk heeft en hij blijft zoeken naar die ene steen die onomstotelijk bewijs levert.

Jalila heeft een onderzoekslab in het bos

waarom?

Volgens Jalila denkt de klassieke wetenschap teveel in hokjes. Er is te veel gespecialiseerd en we moeten terug naar een bredere aanpak met verbinding tussen de verschillende disciplines. Voor Jalila betekent dit met je handen in de koeienmest om te onderzoeken hoe daar grondstoffen uit gewonnen kunnen worden. Ook doet ze onderzoek naar ijzersterk materiaal uit spinrag dat ze wil inzetten voor medische toepassingen, ondanks dat grote partijen als het leger van de Verenigde Staten haar patent wil opkopen.

de voordelen

Door buiten de hokjes te denken krijgt Jalila in haar onderzoek baanbrekend resultaat. Zo ontstond uit een kunstproject uiteindelijk een kogelwerend flexibel materiaal op basis van een DNA-koppeling tussen spinrag en geitenmelk. Ze haalt veel inspiratie uit de natuur rondom haar lab, onder andere om afvalstoffen om te zetten naar waardevolle grondstoffen. Jalila gelooft in de impact van de natuur op wetenschap die maatschappelijke problemen moet oplossen.

de nadelen

Een nieuw soort kogelwerende huid klinkt als een wereldveranderende doorbraak, maar Jalila is vastberaden om die kennis voor te behouden aan de medische wereld. En dus gaat er nog wat tijd overheen tot alle mogelijkheden goed zijn onderzocht en getest. Ze is er zeker van dat afvalmateriaal dat nu verbrand wordt, zoals mest, erg geschikt is als nieuwe grondstof voor bijvoorbeeld kleding. Maar ook dat kost veel tijd om door te dringen tot de wereld buiten het lab.

Lotte wil onsterfelijk worden

waarom?

Toen Lotte dertien was en haar opa overleed wist ze: de dood is een technisch probleem en dat moeten we oplossen. Vooral het besef dat er zoveel (persoonlijke) kennis verloren gaat als iemand overlijdt doet pijn aan haar wetenschappershart. Ze doet er alles aan om de wetenschap efficiënter en sneller te maken, in de hoop dat ze haar eigen veroudering en uiteindelijk de dood tegen kan gaan.

de voordelen

Lotte is niet de enige met dit verlangen. Wereldwijd werken transhumanisten samen om vaart te zetten achter onderzoek naar veroudering. Zo maakt Lotte ook deel uit van een onderzoeksgroep: de immortalisten. Zij denken dat we over honderd jaar onsterfelijk kunnen zijn, dus misschien is Lotte nog op tijd. Als mensen langer leven heb je meer tijd om grote mondiale problemen op te lossen. Langer leven betekent meer problemen op je pad, maar aangezien de mens van nature problemen wil oplossen is dat een toekomst waar Lotte naar uitkijkt.

de nadelen

Als ze aan iemand vertelt dat ze streeft naar een wereld waarin mensen niet meer dood gaan krijgt ze altijd dezelfde argumenten te horen waarom dat geen goed idee is. Dat is frustrerend, want zij verdiept zich al jaren in deze materie. Bovendien zijn niet alle wetenschappers op gebied van veroudering even optimistisch als Lotte. Zij verwachten wel enige vooruitgang in het tegengaan van veroudering, maar het zal niet zo snel gaan als Lotte hoopt.

bekijk ook