Op 30 maart 2018 bestaat het Amsterdamse poppodium Paradiso exact 50 jaar. Daarom zet de VPRO dé poptempel van Nederland in de schijnwerpers.

podcast

Speciaal voor dit jubileum maakt VPRO Nooit Meer Slapen de vijfdelige podcastserie getiteld Paradiso 50. In vijf afleveringen van 45 minuten reizen luisteraars door de turbulente jaren waarin het Amsterdamse podium zich ontwikkelde van vrijzinnige kerk naar hippie-hang-out en van drugshol en punkhoofdkwartier tot professioneel en toonaangevend poppodium.

Eindredacteur van VPRO Nooit meer slapen Lotje IJzermans en Atze de Vrieze van VPRO 3voor12 gaan in gesprek met betekenisvolle medewerkers, bezoekers en muzikanten, onder wie oprichter van Paradiso Willem de Ridder, Ernst Jansz van CCC Inc. en Doe Maar, Panic-zanger Peter ten Seldam, punkdichteres Diana Ozon, zanger Peter te Bos van Claw Boys Claw, dj Eddy de Clerq, JB Meijers, Raggende Man Bob Fosko, dj Isis en Willie Wartaal van De Jeugd Van Tegenwoordig.

Paradiso 50 verschijnt vanaf vrijdag 2 maart vijf weken lang elke vrijdagmiddag op vpro.nl/nooitmeerslapen en op iTunes, Stitcher en andere bekende podcastkanalen.

In de reguliere uitzending van VPRO Nooit meer slapen zijn vanaf vrijdag 2 maart vijf vrijdagen op rij de hoogtepunten uit de podcast te beluisteren. Om 01: 30 uur op NPO Radio 1.

herinneringen van muziekscribenten

Parallel aan de podcastserie publiceert de VPRO Gids een serie artikelen van muziekscribenten die herinneringen ophalen aan een specifieke periode uit die 50 jaar popgeschiedenis. Oud-programmeur van Paradiso Rik Zaal verhaalt over de jaren ’60, de hippietijd, toen hij zich soms ‘meer sociaal werker voelde dan muziekprogrammeur’. Oscar Smit, auteur van De Paradiso Punkjaren, beschouwt Paradiso in de hoogtijdagen van de punk. Oud-Volkskrantrecensent Gert van Veen blikt terug op de jaren ’80 en de opkomst van house. Voormalig VPRO-presentator Jaap Boots herinnert zich de verpletterende indruk die surprise act Prince in de jaren ’90 op hem maakte. Popjournalist Robert Lagendijk praat met vakgenoot Hester Carvalho over haar nieuwe boek Paradiso 50 jaar in 50 legendarische concerten. Redacteur van VPRO 3voor12 Atze de Vrieze kijkt in de toekomst en vraagt zich af hoe Paradiso zich verhoudt tot de nieuwe megazalen elders in het land.

50 toonaangevende shows

De redactie van 3voor12 heeft maar liefst vijftig shows geselecteerd die toonaangevend waren in die 50 jaar Paradiso, en de meeste zijn (deels) te bekijken. Daarnaast worden er specifieke verhalen geschreven en parels uit het archief opgedoken. Ga voor meer naar 3voor12.