De veelbelovende filmmaakster Amanda van Hesteren (1991) komt uit een gemengd gezin. Ze raakt in toenemende mate vervreemd van haar Surinaamse moeder die zich steeds nadrukkelijker manifesteert in het racismedebat. De scherpe uitspraken van haar moeder komen op Amanda over als pro-black en anti-white. Is hun moeder-dochterband opgewassen tegen dit verschil van opvatting?
Elke jaar op de tweede zondag van mei zetten we onze moeders weer in het zonnetje. VPRO dook in het archief en vond een aantal verdiepende, grappige, korte, lange, oude en nieuwe programma's waarin moeders de hoofdrol spelen.
Andere Tijden: Moederdag
geschiedenismagazine
Hoewel Moederdag lang is gebruikt als aanleiding om een nieuw huishoudelijk apparaat aan te schaffen, was dat niet de opzet toen deze dag werd ingevoerd. Het was bedoeld als eerbetoon aan de vrouwen die zich opofferen voor hun gezin, zonder dat ze daar maatschappelijke erkenning voor kregen.
Andere Tijden keek in 2000 met de aflevering 'Moederdag' terug naar de jaren vijftig, het laatste tijdperk waarin het keurslijf van de vrouwenrol nog vastlag. Een tijd waarin Nederlandse plattelandsvrouwen leerden hoe ze het huishouden nóg beter konden runnen.
Het Duitsland van mijn moeder
documentaireserie
In de zesdelige serie Het Duitsland van mijn moeder brengt Britta Hosman in beeld wat er met het Duitse volk gebeurde toen de Tweede Wereldoorlog afliep en het land verwoest en verscheurd achterbleef. Ze doet dat aan de hand van de geschiedenis van haar moeder, die als vierjarige huis en haard moest verlaten. De reis voert van Rusland via Polen en het voormalige Oost-Duitsland naar Berlijn, en van daar verder naar Mülheim an der Ruhr en tot slot Nederland. De persoonlijke familiegeschiedenis is de aanleiding om Duitsland te herontdekken.
VPRO Boekenweek
speciale uitzending
De moeder de vrouw. Zo luidde het thema van de Boekenweek 2019. In VPRO Boeken schoven verschillende vrouwen aan bij Carolina Lo Galbo en Jeroen van Kan om te praten over vrouwen en moeders in de literatuur. Roos van Rijswijk bespreekt een aantal bijzondere moederboeken en Ellen Deckwitz draagt haar hedendaagse variant op het gedicht 'De moeder de vrouw' van Martinus Nijhoff voor.
Van Kooten en De Bie
sketches
Er waren talloze vrouwen en moeders aanwezig in de sketches van Van Kooten en De Bie, maar allemaal waren ze gespeeld door de mannen zelf. Zo kropen Van Kooten en De Bie in de huid van Mémien Holboog, Carla van Putten, Diana Charité en vele anderen. In het kader van de Boekenweek 2019 doken ze in hun archief voor een selectie van de beste moedersketches.
Poesjes
jeugdserie
De sterren uit Poesjes zijn natuurlijk de kittens, maar die zouden er niet zijn zonder hun hardwerkende moeder. In het eerste seizoen was moederpoes Mimi vaak van huis en dus buiten beeld, maar in de tweede reeks speelt moederpoes Cathelijne een grote rol. Als muizenverdelger werkt ze hard om de huur te kunnen betalen, terwijl haar kittens de Bed & Breakfast op stelten zetten.
Taart
jeugdserie
De VPRO-familieserie Taart is een modern sprookje over de achtjarige Kadir en zijn vader Umut die na een verdrietige gebeurtenis de zoete kant van het leven herontdekken. Zo vieren Kadir en Umut voor de eerste keer met zijn tweeën Moederdag. Ze hebben er geen zin in maar Moederdag is net als Kerstmis en Sinterklaas: als het er is, dan is het overal.
Deze hartverwarmende serie zit vol heerlijke taarten en kleurrijke karakters. De serie werd genomineerd voor de International Emmy Kids Award (2016) en kreeg ook Gouden Kalf-nominatie in de categorie Beste Televisiedrama (2016).