In aflevering vijf van Grote vragen zie je Nadine Akkerman, expert in het ontcijferen van honderden jaren oude geheime brieven. Leer haar beter kennen op deze pagina.

Nadine Akkerman ziet zichzelf als detective van wat onbeschreven is in de geschiedenis. In archieven vind ze bronnen die anderen over het hoofd hebben gezien of links hebben laten liggen. Met haar vernieuwende boek Invisible Agents heeft ze geschreven over Britse vrouwelijke spionnen in de zeventiende eeuw. 

Ze heeft net een biografie afgerond van Elizabeth Stuart, beter bekend als Koningin van Bohemen, na duizenden van haar brieven te hebben ontcijferd. Veel overzichten noemen alleen mannen, waarbij er toch een belangrijke vraag opkomt: waar zijn de vrouwen in de geschiedschrijving? De ontdekkingen die Nadine doet met haar speurwerk, geven een heel ander beeld van de geschiedenis.

carrière

Nadine Akkerman (1978) is cum laude gepromoveerd in Engelse Letterkunde aan de Vrije Universiteit. Als hoofddocent Engelse Letterkunde aan de Universiteit van Leiden was Akkerman in 2018-2019 een visiting fellow bij het All Souls College in Oxford. Haar onderzoek werd ondersteund door onder andere het Prins Bernhard Cultuurfonds en door meerdere NWO-beurzen. In 2019 ontving zij een ERC Consolidator Grant (2020-2025). Daarnaast heeft ze diverse prijzen gewonnen zoals recent de Ammodo Science Award voor fundamenteel onderzoek in de Geesteswetenschappen.

Wie ontmoet Nadine Akkerman in de aflevering?

  • Jana Dambrogio - onderzoeker en kunstenares die gespecialiseerd is in geheime brievenvouwtechnieken: letter locking
  • Dame Stella Rimington - tot haar pensioen in 1996 hoofd van de Britse inlichtingendienst MI5. Zij stond model voor het karakter M in de James Bond films en weet als geen ander wat het is om spion te zijn. Die kennis kwam goed van pas als schrijfster van thrillers, haar volgende carrière. In dit interview (10 minuten) vertelt ze er wat meer over. 
  • Natalie Zemon Davis - bijna 92 inmiddels, maar nog altijd actief als historicus, en op handen gedragen door haar vakgenoten. Ze schrijft heel toegankelijk, bijvoorbeeld over wreedheden tegen slaven op Surinaamse plantages.

extra kijk- en leestips