Aflevering 12

Hoe te leven met je spiegelbeeld

Wat als je spiegelbeeld niet reflecteert wie je zou willen zijn, of wie je ooit was? In deze aflevering worstelen twee mensen met de consequenties van een metamorfose.

Het leven, een gebruiksaanwijzing, aflevering 12: Hoe te leven met je spiegelbeeld
Te horen in Radio Doc, zondag 4 december na 21.40 uur op Radio NPO 1 en vanaf 2 december online.

Abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

Wie ben je, als je er niet langer als jezelf uitziet? Daarover gaat deze aflevering van Het leven, een gebruiksaanwijzing.

Na een ingrijpend busongeluk moet Vanessa door met een nieuw gezicht. Ze is blij dat ze nog leeft, maar kijken in de spiegel blijft een vervreemdende ervaring. Want hoe herken je jezelf nog, als alles er nét anders uit ziet?

Roel is al zijn hele leven te dik. Als een Chinese afhaalmaaltijd verkeerd valt, is de maat vol: hij besluit te lijnen. Het dieet verandert niet alleen zijn lijf, maar zijn hele leven. Terwijl de kilo's eraf vliegen, moet Roel zich opnieuw verhouden tot de buitenwereld waarvoor hij zich al die tijd heeft afgeschermd.

de makers van deze aflevering

Laura Stek

Laura Stek is radiomaker (hoewel je nu eigenlijk audiomaker moet zeggen). Laura maakt lange audiodocumentaires bij OVT en schrijft reportages voor Vrij Nederland. Samen met Tjitske Mussche maakt ze sinds 2015 de podcast Ongesigneerd over anoniem design zoals lantaarnpalen en straatnaambordjes. Ze experimenteert ook met nieuwe vormen van storytelling via een webdocumentaire, installatie of live performance.

Tjitske Mussche

Tjitske Mussche maakte radioverhalen voor onder meer 1MinuutPlots en Toendra. Met Laura Stek bedacht ze de podcastserie Ongesigneerd over onzichtbaar design, waarvan in 2017 het tweede seizoen verschijnt. Onder de noemer Grenzeloos Geluid organiseert ze sinds 2009 samen met Maartje Duin luisteravonden, wat in 2016 uitgroeide tot het eerste audioverhalenfestival Oorzaken