De 14-delige radioserie 'Het leven, een gebruiksaanwijzing' draait om vragen waar iedereen weleens mee worstelt, maar waar geen pasklaar antwoord op bestaat. 'Het leven...' is het meest eigenzinnige zelfhulpboek dat je ooit zult horen.

Het leven, een gebruiksaanwijzing
Iedere zondag te horen in Radio Doc na 21.40 uur op NPO Radio 1

Abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

Een gebruiksaanwijzing voor je leven?
In de zelfhulpsectie van de boekwinkel kun je adviezen krijgen voor zo ongeveer elk aspect van het leven: de liefde vinden en scheiden, kinderen krijgen en hen loslaten, succesvol worden en sterven. Dit soort boeken wordt vaak geschreven door experts of door mensen die hun eigen ervaringen hebben verwerkt tot een leesbaar verhaal waar heldere lessen uit getrokken kunnen worden. Was het leven maar zo eenvoudig… 

Het leven, een gebruiksaanwijzing is de nieuwe 14-delige audioserie van de makers van Toendra en Plots. Binnen elke aflevering staat één vraag centraal die simpel en praktisch geformuleerd is, maar die op de een of andere manier wringt. Vragen als ‘Hoe te vergeten?’, ‘Hoe niets te doen?’ en ‘Hoe een bittere pil te slikken?’.

Een vraag, geen antwoord
Het leven, een gebruiksaanwijzing is geen verzameling van eenvoudige oplossingen of pasklare antwoorden, simpelweg omdat die er niet zijn, maar een collectie verhalen die de complexiteit tonen van situaties die we allemaal kennen. Persoonlijke verhalen over grote en kleine problemen in het leven, die velen van ons onherroepelijk tegenkomen en waar we nauwelijks mee om weten te gaan, in weerwil van alle beschikbare lectuur.

Host
Het Leven, een gebruiksaanwijzing wordt gepresenteerd door een bijzondere host: de 85-jarige Margot de Boer. Iedere aflevering begint met een kort persoonlijk en eerlijk verhaal van Margot zelf, die met haar zware doorrookte stem en bulderende lach de verpersoonlijking van het leven zelf is.

Makers
De afleveringen van Het leven, een gebruiksaanwijzing worden ieder door twee programmamakers gemaakt. In veel gevallen een ervaren en een beginnend documentairemaker. De makers van Het leven, een gebruiksaanwijzing werkten eerder mee aan Plots, 1Minuut en Toendra of zijn gescout door Dorst, het audiovisuele lab van de VPRO. Jair Stein en Katinka Baehr zijn de eindredacteuren van de serie.

De serie is een coproductie van de VPRO en Solaparola en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds. Wekelijks wordt er een nieuwe aflevering uitgezonden in Radio Doc op NPO Radio 1; de podcast verschijnt steeds al op vrijdag.

Het leven, een gebruiksaanwijzing
Elke zondag te horen in Radio Doc na 21.40 uur op NPO Radio 1

Abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.