Aflevering 13

Hoe erbij te horen

Hoe kun je jezelf zijn, en toch bij een groep horen? In deze aflevering twee verhalen van mensen die met pijn en moeite aansluiting zoeken bij anderen.

Het leven, een gebruiksaanwijzing, aflevering 13: Hoe erbij te horen
Te horen in Radio Doc, zondag 11 december na 21.40 uur op Radio NPO 1 en vanaf 9 december online.
Abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

Je wilt uniek zijn, net als iedereen. En toch voel je de behoefte om deel uit te maken van een groep die dezelfde dingen mooi, belangrijk en grappig vindt als jij. Maar wat als je walging voelt bij je eigen clan? Of als de groepsleden je niet herkennen als een van hen? 

Als Valerie op haar twintigste naar Nederland komt, doet ze haar best om erbij te horen. Maar de taal blijkt zo moeilijk dat ze alleen op afstand naar haar nieuwe landgenoten kan kijken. Hoe langer ze hier is, hoe meer ze haar persoonlijkheid voelt krimpen.

Op een dag neemt Peter een pijnlijk besluit: hij vertrekt voorgoed bij de club waar hij al zijn hele leven komt en gaat op zoek naar voetbalfans die meer op hem lijken.

de makers van deze aflevering

René van Es

René van Es is radiomaker en fanatiek podcaster. Hij is ooit begonnen bij de lokale omroep en maakt nu radiodocumentaires voor Radio Doc. Daarnaast zit hij, samen met Richard den Haring, achter de podcast MakersRadio: een verhalende podcast over wetenschap en cultuur uit Leiden en omstreken (maar ook leuk voor niet-Leidenaren!). Verder werkte hij mee aan 1Minuut en Plots.

Tessa de Vries

Tessa de Vries is journalist en radiomaker. Ze studeerde religiestudies en antropologie, woonde een tijdje in Cairo en heeft sindsdien een voorliefde voor het Midden-Oosten. Haar eerste radioverhaal maakte ze tijdens de Dorst-radioworkshop. Hierna heeft ze aan meerdere audio(visuele) producties meegewerkt. Op dit moment werkt ze o.a. op de redactie van Tegenlicht.