Aflevering 5

Hoe te helpen

Anderen helpen maakt gelukkig. Geen wonder dus dat het helpen van de hulpelozen voor sommigen een soort missie is, waar ze al hun tijd aan besteden. Maar wat doe je als je hulp niets uithaalt? Of als mensen je hulp niet waarderen?

Het leven, een gebruiksaanwijzing, aflevering 5: Hoe te helpen
In Radio Doc, 16 oktober na 21.40 uur op Radio NPO 1 en vanaf 14 oktober online.
Abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

Kees en Bianca zijn natuurbeschermers die geen moment rust kennen. Iedere manke duif wordt door hen verzorgd en ieder bouwproject in de buurt houden ze scherp in de gaten, zodat er geen slachtoffers vallen onder nestelende dieren. Het is nobel werk, maar de twee maken er niet altijd vrienden mee.

Ans werkt in een gevangenisbibliotheek, waar ze een leesclub heeft opgezet voor gedetineerden. Kan ze hun met behulp van literatuur een uitweg bieden uit de criminaliteit?

Kees, Bianca en twee van hun geredde dieren

de makers van deze aflevering

Frederique Melman

Frederique Melman is schrijvend journalist en mediamaker. Ze maakt producties voor verschillende omroepen en schrijft voor de VPRO Gids
Ze heeft een voorliefde voor wetenschap en de onverwacht verrassende kanten van het dagelijks leven. 
Meewerken deed ze aan onder meer Plots en de 1Minuutjes (radio en televisie) en ze maakte meerdere series, waaronder Achterland (met kunstenaarscollectief Hiviniziki en Marten Minkema). Momenteel werkt ze aan de internationale televisieserie The Mind of the Universe.

Marije Schuurman Hess

Marije Schuurman Hess maakt deel uit van Radiomakers Desmet. Haar vijfdelige serie Speciaal (NTR, NPO Radio 1, over een klas in het speciaal onderwijs) werd opgenomen in het Jaarboek Verhalende Journalistiek 2014. Voorjaar 2016 kwam Troosttonen (Woord, VPRO, NPO Radio 1) uit: acht afleveringen over het vinden van de beste troost. De komende tijd werkt Marije aan een podcast over een gezin in Amsterdam-Slotervaart, aan een theatervoorstelling n.a.v. Troosttonen en natuurlijk aan Het leven, een gebruiksaanwijzing.