Aflevering 8

Hoe niet in te grijpen

Soms is niets doen beter dan iets doen. Maar het is niet eenvoudig om te moeten toekijken van de zijlijn zonder in actie te mogen komen. Hoe kun je jezelf in de hand houden als handelen uit den boze is?

Het leven, een gebruiksaanwijzing, aflevering 8: Hoe niet in te grijpen
In Radio Doc, 6 november na 21.40 uur op Radio NPO 1 en vanaf 4 november online.
Abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

In deze aflevering twee verhalen van twee heel verschillende mensen die de kennis en kunde hebben om in te grijpen, maar dat niet mogen doen.

Dingeman Swank is chirurg. Mensen die na een buikoperatie last bleven houden van chronische pijn, hielp hij met een operatie van hun klachten af. Zijn patiënten waren hem enorm dankbaar, maar nu mag hij de procedure niet meer uitvoeren.

Marloes Coenen is drievoudig wereldkampioen Mixed Martial Arts. Binnen de kooi mag bijna alles: van slaan en schoppen tot werpen en wurgen. Maar buiten de kooi moet ze zich inhouden om haar kracht niet in te zetten tegen agressie en brutaliteit.

de makers van deze aflevering

Julie Blussé

Julie Blussé is journalist. Ze begon als radiomaker bij het Amerikaanse universiteitsradiostation WXBC tijdens haar studie in New York. Julie studeerde zowel filosofie, Chinees als journalistiek en werkt tegenwoordig als redacteur voor het geschiedenisprogramma OVT. Daarnaast werkt ze aan een nieuwe podcast: Tijdgeest, over vreemde ideeën uit het verleden.

Tjitske Mussche

Tjitske Mussche maakte radioverhalen voor o.a. 1Minuut, Plots en Toendra. Met Laura Stek bedacht ze de podcastserie Ongesigneerd over onzichtbaar design, waarvan in 2017 het tweede seizoen verschijnt. Onder de noemer Grenzeloos Geluid organiseert ze sinds 2009 samen met Maartje Duin luisteravonden, wat in 2016 uitgroeide tot het eerste audioverhalenfestival Oorzaken