steun vpro

De mars naar maart

Het is campagnetijd! De lange mars naar 15 maart is ingezet. In navolging van de Presidential Podcast – over de Amerikaanse presidentsverkiezingen – richt Chris Kijne de blik nu op eigen land. Samen met Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing word je van nu af aan begeleid naar de stembus. In eerste instantie tweewekelijks, maar als de spanning oploopt, voeren wij ook de frequentie op. En er mag vooral ook gelachen worden…

De mars naar maart is wekelijks hier te beluisteren.

aflevering 9: maar ja, wie heeft er gewonnen?

De kiezer heeft gesproken. Maar wat heeft hij/zij gezegd? Betekent de winst van Groen Links en D’66 dat de roep om een ‘open’ samenleving in de lift zit? Heeft met het ‘goede’ populisme van CDA en VVD de wens voor een meer gesloten samenleving juist vaart gekregen? Of is het misschien alleen maar mogelijk om de verliezers aan te wijzen, waarbij datzelfde CDA toch net als de PvdA al jaren in een ogenschijnlijk onafwendbare negatieve dynamiek terecht is gekomen. Vragen genoeg voor Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing en VPRO-presentator Chris Kijne.

abonneer je hier op De mars naar maart

Chris Kijne

Chris Kijne (Bussum, 1953) is journalist en programmamaker bij de VPRO. Hij begon begin jaren ’80 als schrijvend journalist maar verlegde als snel zijn werkterrein naar de radio. Tot 2008 was hij vaste presentator van de grote nieuwsprogramma’s van de VPRO op Radio 1, tegenwoordig presenteert hij VPRO’s buitenlandprogramma Bureau Buitenland en Met Het Oog Op Morgen voor de NOS. Daarnaast is hij redacteur en moderator bij Tegenlicht en maakt hij interviews voor NPOCultura.

Sheila Sitalsing

Sheila Sitalsing (Paramaribo, 1968) groeide op Curacao. Ze werkte voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, Elsevier en de Volkskrant als onder meer correspondent Europese Unie in Brussel en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelancejournalist voor onder meer Opzij, Buitenhof en Met het Oog op Morgen, en heeft ze een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs. In september 2016 verscheen van haar hand Mark, portret van een premier.

meer verkiezingen

Afleveringen