OVT bestaat deze maand 25 jaar! En dat vieren we met een jubileumuitzending vanuit Beeld en Geluid.

Zondag 22 oktober 2017, NPO Radio 1, 10:00 - 12:00

22 oktober: 25-jarig jubileum van OVT in Beeld en Geluid in Hilversum

Op 22 oktober komt de jubileumuitzending – OVT bestaat 25 jaar – vanuit het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. In deze feestelijke jubileumuitzending reist OVT terug naar geboortejaar 1992 – hetzelfde jaar waarin de vermaarde filosoof Francis Fukuyama de Geschiedenis met een grote G dood verklaarde. Wat dreef Fukuyama tot zijn controversiële werk Het einde van de geschiedenis en de laatste mens? En wat is ervan waar gebleken? OVT blikt terug op het jaar waarin de EU werd opgericht, de Sovjet-Unie net ten grave was gedragen en de vers gekozen Bill Clinton definitief een nieuwe liberale wereldorde leek in te luiden.

Daarnaast wagen onze gasten zich aan een toekomstvoorspelling. Welk tijdperk zullen wij binnenkort betreden? Staan we op de rand van het Antropoceen? Vormen wij een onbeduidende spikkeltje in de rap uitdijende Big History? Of bevinden we ons op het scharnierpunt tussen Het Einde van de Witte Man en het hoopvolle Afrofuturisme?

Met o.a. Denker des Vaderlands René ten Bos, schrijver Geert Mak, emeritus hoogleraar gender en etniciteit Gloria Wekker, astrofysicus Vincent Icke, migratiehistoricus Marlou Schrover, slavernij- en kolonialismehistoricus Karwan Fatah-Black en schrijver en filosoof Maarten Doorman. 

Blijvend onvoltooid

VPRO’s OVT bestaat 25 jaar en viert dit met een feestelijke live-uitzending vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Kees Slager is geestelijk vader van het geschiedenisprogramma.

Lees het artikel hier.

Zondagochtend

Op een doordeweekse dag bezocht de VPRO Gids enkele trouwe OVT-luisteraars en sprak met hen op hun vaste luisterplek over hun zondagochtendrituelen.

Lees het artikel hier.