OVT

OVT 23 juli 2017

Met deze week de Friese 'bijbel' Oera Linda, dromen van Cocagne, de vakantieman naar de VS, het verhaal achter onze straatnaambordjes en de derde aflevering van Beeldenstormen.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

 

Oera Linda

Friesland is de bakermat van de hele westerse beschaving. Althans, als we het in de negentiende eeuw gevonden Oera Linda-boek moeten geloven. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat dit Friese bijbel-achtige boek opdook. Wat is dat voor een boek dat de Friezen al eeuwen in zijn greep houdt en is het nou een vervalsing of niet?

Hoogleraar Friese Taal- en Letterkunde Goffe Jensma schreef er in 2004 een proefschrift over. Hij is bij ons te gast.

Utopia afl. 3 - Dromen van Cocagne

Iedereen kent wel het Luilekkerland van de kinderversjes. Met bergen rijstebrij en limonade. Dat Luilekkerland oftewel Cocagne een alternatief land was voor de harde aardse werkelijkheid van de Middeleeuwen, is minder bekend. De middeleeuwers droomden van Cocagne zoals nu economische vluchtelingen dromen van West-Europa. Cocagne was een troost, een illusie, een dekentje voor in het donker. Lees hier het VPRO Gids-artikel over Cocagne.

Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, mediëvisten Herman Pleij en Sanne Frequin.

Vakantieman naar Mississippi

Onze rubriek ‘De vakantieman’ is weer terug. Iedere week vragen we een expert met historische kennis om een bijzondere, onbekende en exotische vakantietip te geven. Deze week: de windsor ruins in Mississippi. Wat doen die overblijfselen van 23 Korinthische zuilen in Claiborne County?

Amerikanist Maarten Zwiers is te gast.

Ongesigneerd: straatnaambordjes

Kijk eens goed naar de straatnaambordjes in Amsterdam. Dan zie je dat het eigenlijk een rommeltje is op die bordjes: verschillende lettertypes, provisorisch overplakt met tape met daarop nieuwe letters. Dat was oorspronkelijk niet de bedoeling. Wie ontwierp de letter voor de Nederlandse straatnaambordjes?

In de OVT zomerweken: acht afleveringen van de serie Ongesigneerd, een podcast over alledaags design. Radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepten zich in het ontwerp van de wereld om ons heen en vonden interessante verhalen, die stuk voor stuk iets zeggen over het veranderende Nederland.

Voor meer informatie, ga naar: vpro.nl/ongesigneerd. Of abonneer u op de podcast in i-Tunes: Ongesigneerd.

Het Spoor Terug: beeldenstormen afl. 3

Deze zomer zenden wij in de tijd van het spoor terug een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Vandaag het derde deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. In de 8ste eeuw brak in het oude Byzantium een beeldenstorm uit. De discussie werd beslecht door de regels voor religieuze kunst vast te leggen. De orthodoxe schilderkunst, de icoonschilderkunst, ontwikkelde daardoor anders dan de westerse schilderkunst.