OVT

OVT 30 juli 2017

Met deze week het Waterloopbos, Rousseau's Emile, vakantieman naar Midden-Frankrijk, het verhaal achter de isoleercel en de vierde aflevering van Beeldenstormen.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

 

Waterloopbos

In het Waterloopbos, aan de rand van de Noordoostpolder, kun je tegenwoordig heerlijk wandelen. Het is bovendien een rijksmonument. En met een reden. Van 1954 tot 1996 was dit gebied het toneel van een groots laboratorium. Het Waterloopkundig Laboratorium deed hier belangrijke tests voor waterwerken over de hele wereld.

Frans Bosscher en Margot Maljaars schreven er een boek over dat onlangs verscheen. Eén van de auteurs is te gast.


 

Utopia afl. 4 - Rousseau's Emile

Het is hét boek over de opvoeding. Het verscheen in 1762, en werd geschreven door de filosoof die de mens gecorrumpeerd wist door de beschaving. De hoofdfiguur uit zijn boek moest koste wat kost worden behoed voor de gevaren van de civilisatie. Hij was van oorsprong, goed, onbedorven en kant en klaar voor een geheel echt en natuurlijk bestaan. We hebben het over het vegetarische ventje Emile, de hoofdpersoon van het gelijknamige boek ‘Emile’ van Jean-Jacques Rousseau. Lees hier het VPRO Gids-artikel over Rousseau's Emile.
Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, filosofen Daan Rovers en Johan van de Gronden.

Vakantieman naar Midden-Frankrijk

Onze rubriek ‘De vakantieman’ is weer terug. Iedere week vragen we een expert met historische kennis om een bijzondere, onbekende en exotische vakantietip te geven.

Deze week schuift Frankrijk-kenner Rudi Wester aan om ons te enthousiasmeren over een van haar favoriete plekken in Frankrijk.

 

Ongesigneerd: isoleercel

Geen land ter wereld hield zo van de isoleercel als Nederland. Tot 2008. Vanaf toen pleitte de GGZ voor een beleid zonder 'dwang en drang'. Wat is het alternatief voor de ooit zo progressieve isoleercel?

In de OVT zomerweken: acht afleveringen van de serie Ongesigneerd, een podcast over alledaags design. Radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepten zich in het ontwerp van de wereld om ons heen en vonden interessante verhalen, die stuk voor stuk iets zeggen over het veranderende Nederland.

Voor meer informatie, ga naar: vpro.nl/ongesigneerd. Of abonneer u op de podcast in i-Tunes: Ongesigneerd.

Het Spoor Terug: beeldenstormen afl. 4

Deze zomer zenden wij in de tijd van het spoor terug een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Deze week het vierde deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. We gaan in tijd naar de 18e eeuw. De Franse Revolutie kende een grootschalige beeldenstorm. Alles wat aan het ancien régime herinnerde moest eraan geloven.