OVT

OVT 10 oktober 2021

Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT door Nederland. Deze week zijn we het DRU Industriepark in Ulft, ooit de beroemde ijzerfabriek.

Met onder andere: feit en fictie van Paul Verhoevens film 'Benedetta', Annegreet van Bergen over haar 'Gouden jaren'-scheurkalender, Harcourt Klinefelter over 'Martin Luther King versus The FBI', wat het verleden van de zware ijzerindustrie in Nederland ons leert over de toekomst ervan, en livemuziek van Vera Bon.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Wie is er nog bang voor de boze wolf?

'De wolf is terug in Nederland', dat weten we al enige jaren. Toch verscheen er onder die titel deze week een nieuw rapport van de Wageningen Universiteit. Erin is te lezen dat het beest zich definitief in ons land gevestigd heeft, maar dat dit niet betekent dat boeren zich zorgen moeten maken om hun vee.

Er is waarschijnlijk geen ander dier te bedenken dat zo fascineert als deze stamvader van onze gedomesticeerde hond. Zes jaar geleden schreef Dik van der Meulen een boek over die wolf en zijn relatie met de mens, getiteld: De kinderen van de nacht. In de uitzending reageert hij op het verschenen rapport.

Harcourt Klinefelter over 'Martin Luther King versus The FBI'

In Amerika is Martin Luther King tegenwoordig een onomstreden held. Maar in zijn eigen tijd zagen de Amerikaanse veiligheidsdiensten hem als staatsgevaarlijk. Vanaf deze week draait in de bioscoop de documentaire MLK/FBI, die toont hoever de FBI ging om MLK kapot te maken, door hem af te luisteren, te bespioneren en chanteren.

Te gast over de documentaire is de predikant Harcourt Klinefelter, voormalig perschef van Dr. King, die al decennia in Nederland woont.

Annegreet van Bergen over 'Gouden jaren'-scheurkalender

Een zinken kruik met passende langkous in bed, een gootsteenbakje voor de theeblaadjes, de pannenlapper die langskomt, prikkende wollen borstrokken onder je jurk tegen de kou, of op slachtvisite bij de buren. Echo’s uit een ver verleden. Mysterieuze woorden uit een tijd dat alles nog versteld en gerepareerd werd, een wekker een weekloon kostte en het bovendien altijd koud leek te zijn.

In een halve eeuw is er veel veranderd in Nederland, en zijn we rijker dan ooit. Econoom en journalist Annegreet van Bergen maakte die verandering in ons dagelijks leven tastbaar in haar bestsellers Gouden jaren en Het goede leven. Van Bergen is te gast om te vertellen over de nieuwe Gouden Jaren-scheurkalender vol rariteiten van vroeger en nostalgische alledaagsheden.

Feit en fictie achter Paul Verhoevens ‘Benedetta’

Lesbische seks, grof geweld, en een vrouwelijke hoofdpersoon die zich staande probeert te houden in een mannenwereld: Benedetta is een klassieke Paul Verhoeven-film. Maar ook een verfilming van het historische meesterwerk Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy.

We bespreken feit en fictie van de film met historica Marlisa den Hartog, gespecialiseerd in de geschiedenis van seksualiteit in de Italiaanse renaissance.

De Westergasfabriek van het Oosten: de DRU

De voormalige DRU-fabriek in het Gelderse dorpje Ulft is tegenwoordig een industriepark. Er staat nog een oude hoge schoorsteen, er zijn nog potten en pannen te zien en er bevindt zich een ijzermuseum. Het complex profileert zichzelf ondertussen als de Westergasfabriek van het Oosten, ofwel het culturele centrum van de Achterhoek.

Het rijke culturele heden vieren en het zware verleden eren, gaat niet altijd vanzelf samen, zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers over de omgang met ons industrieel erfgoed. De historicus gaat in gesprek met Juliëtte Hofman, directeur van het DRU Industriepark.

Van ijzerhut tot Hoogovens

Het begon eind achttiende eeuw in het hart van de Achterhoek met een ijzerhut. 150 jaar later was er de DRU. De fabriek uit Ulft zou beroemd worden om zijn potten en pannen. En nu herinnert een hip cultuurcentrum nog aan het gezwoeg en gezweet rond de vuurketels en ovens. IJzergieterijen, kortom, hoorden net zo bij de Achterhoekse Oude IJsselstreek als nu Hoogovens bij IJmuiden.

Maar wat leert het verleden van de zware ijzerindustrie in Nederland over de toekomst ervan? Gaat Tata Steel de DRU achterna? We praten met historicus Dik Nas, schrijver van het boek IJzer, de geschiedenis van een machtig materiaal, en historicus Joost Dankers, auteur van Hoogovens 1945-1993.

De column van Micha Wertheim - Toeval

De column is deze week van Micha Wertheim.

Livemuziek van Vera Bon

Vera Bon maakt Nederlandstalige popliedjes als schilderijtjes waarin ze alledaagse taferelen beschrijft die raken aan grote thema's als angst en liefde.

In het kader van het Erfgoedfestival en het Maand van de Geschiedenis-thema 'Aan het werk' maakte ze de Spoken Word 'Alles wat je niet ziet'. Zondag is Vera Bon live te horen.

Bart Funnekotter over Librisprijs-kanshebber 'Moederstad'

In de aanloop naar de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs 2021 op 31 oktober, bespreekt een van onze boekrecensenten elke week een kanshebber op de prijs.

Deze week werpt Bart Funnekotter een blik op Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis van Philip Dröge.