OVT

OVT 21 november 2021

Willem van Oranje, die Nederland zou bevrijden van de Spaanse overheersing, opereerde in de eerste plaats vanuit zijn welgemeend familiebelang. Zo blijkt uit de nieuwe biografie van René van Stipriaan, 'De Zwijger'.

Verder onder meer: Sana Valiulina gaat op zoek naar haar vaders verleden in de Goelag in IDFA-documentaire 'Turn your body to the sun', Shell vertrekt uit Nederland, en in Het Spoor Terug het ware verhaal van de Elisabethsvloed.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Shellexit

Het was groot nieuws deze week: Shell vertrekt uit Nederland. Nu de oliemaatschappij verdwijnt naar Londen en niet langer 'Royal Dutch' is, lijkt er steeds minder over te blijven van wat ooit als ‘Hollands Glorie’ werd gezien op het gebied van multinationaal ondernemen: nog niet zo lang geleden ging Unilever, de KLM is in Franse handen en Philips is zijn rol op het wereldtoneel zo goed als kwijtgeraakt.

Over de geschiedenis van dit bedrijf met dubbele nationaliteit: historicus en onderzoeksjournalist Marcel Metze, die Shell al heel lang volgt en op dit moment de laatste hand legt aan een boek over de onderneming.

Idfa-documentaire 'Turn your body to the sun'

Heb ik mijn land verraden of heeft mijn land mij verraden? Het was een van de vragen waar haar vader mee worstelde, zo stelt OVT-columnist en schrijver Sana Valiulina zich voor. Maar met hem erover praten durfde ze nooit. In de Tweede Wereldoorlog was hij als Sovjet-soldaat gevangen genomen door nazi-Duitsland. Na de bevrijding werd hij samen met miljoenen andere krijgsgevangenen door Stalin als landverrader naar de Goelag gestuurd, waar hij 10 jaar vastzat. 

In de IDFA-documentaire Turn your body to the sun probeert Sana met behulp van haar vaders dagboeken en ingrijpende archiefbeelden het spoor van haar zwijgende vader na te lopen, om te begrijpen wat hem maakte tot de man die hij was. Sana Valiulina en regisseur Aliona van der Horst zijn te gast.

Anne Eekhout over historische roman 'Mary'

Het zijn misschien wel de drie beroemdste woorden uit de filmgeschiedenis: “It’s alive!” Dr. Frankenstein riep deze woorden uit toen zijn monster, door de bliksem getroffen, tot leven kwam. Hoewel iedereen wel het monster van Frankenstein kent, weten maar weinigen dat dat monster ooit ontsproten is aan het brein van een 18-jarig meisje tijdens een verregende zomervakantie in Zwitserland: Mary Shelley heette zij.

Schrijfster Anne Eekhout was gefascineerd door Mary Shelley, en hoe zij in 1816 een monster tot leven wekte dat nog altijd tot onze verbeelding spreekt. Anne schreef er een historische roman over, Mary, en is te gast.  

Nieuwe biografie van Willem van Oranje

Als er in 1560 een Top 500 van de rijkste Nederlanders had bestaan dan had Willem van Oranje ongetwijfeld bovenaan gestaan. Nog geen tien jaar later is hij alles kwijt: zijn macht, bezit en goede reputatie. Willem is een opstandeling geworden en is in ongenade gevallen bij zijn koning Philips II.

De geschiedenis zal hem tot vader des vaderlands kronen. Maar de man die Nederland bevrijdde van de dwingeland ging het  - zoals het een Oranje betaamt - in de eerste plaats om zijn welgemeend eigen familiebelang. Zo blijkt uit de nieuwe biografie van René van Stipriaan De Zwijger. Het leven van Willem van Oranje. De historicus is te gast.

De column van Sana Valiulina

Vrijheid

De column is deze week van Sana Valiulina.

Het Spoor Terug: De Sint-Elisabethsvloed

Een documentaire van Michal Citroen

Deze week zeshonderd jaar geleden, in de nacht van 18 op 19 november 1421, tijdens een heftige storm, brak in de buurt van Dordrecht een van dijken van de Grote Waard door. De 'graanschuur van Holland' kwam van zee tot aan Brabant onder water te staan. De middeleeuwers waren niet in staat de boel te redden en veel van het land ging voor lange tijd verloren en werd een uitstekend visgebied.

In de overlevering kreeg de Sint-Elisabethsvloed mythische proporties. Door deskundigen wordt deze vreselijke overstroming vergeleken met wat ons in de toekomst mogelijk te wachten staat. Over de mythe en het ware verhaal van de Elisabethsvloed maakte Michal Citroen deze aflevering van Het Spoor Terug.