OVT

OVT 28 maart 2021

Het homohuwelijk bestaat 20 jaar. Niet iedereen was er destijds even blij mee. Kritiek kwam zelfs uit een wel heel onverwachte hoek: uit de LHBT-gemeenschap zelf. Wat waren hun bezwaren?

Verder: de mooiste historische boeken van maart, het Marialegioen dat het communistische gevaar bestreed, waarom Mohammed uit Dante is geschrapt, Romana Vrede op zoek naar verzetsstrijders tegen de slavernij en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Mohammed uit De Hel van Dante verbannen

Mohammed is uit een nieuwe Dante-vertaling geschrapt. Oorspronkelijk komt de ik-figuur in de Goddelijke Komedie op zijn tocht door de Hel onder andere een zwaar gestrafte Mohammed tegen. De uitgever heeft de passage nu weggelaten omdat het boek anders 'onnodig kwetsend zou kunnen zijn'.

Overbodige zelfcensuur? Volgens historicus Farah Bazzi van de Universiteit van Stanford getuigt de beslissing om Mohammed te schrappen vooral van een fundamenteel gebrek aan begrip van de mediterraanse Middeleeuwen, die veel islamitischer waren dan we ons lijken te herinneren.

De heilige Maria in de Koude Oorlog

De taal en de tijden waren geharnast, want met het communistische gevaar viel niet te spotten. Het was 1949 en de paus riep op tot een katholieke Wereldkruistocht. Uit naam van Moeder Maria en het vrije Westen. Ook in Nederland vond de oproep gehoor. Bij het Marialegioen, en bij een bijna vergeten pater die naar Sovjetmodel een vijfjarenplan ontwikkelde om met Maria het Russische 'Rijk van het kwaad' te lijf te gaan. 

Historicus Peter Jan Margry, samensteller van het boek Cold War Mary: Ideologies, Politics, and Marian Devotional Culture, komt praten over Maria en de pater in de Koude Oorlog.

De NFT: bubbel of blijvertje?

Een spook waart door de kunstwereld, en wel die van de NFT, de ‘Non-Fungible Token’. Kortweg een digitaal eigendomsbewijs van een digitaal kunstwerk, dat voor miljoenen euro’s verkocht kan worden. Met als voorlopig hoogtepunt het digitale kunstwerk Everydays: The First 5000 Days van de kunstenaar Beeple, dat onlangs voor 69 miljoen dollar verkocht werd door veilighuis Christie's.

Zorgt dit voor een revolutie in de kunstwereld, of is het gewoon een opgeklopte hype? Kunstsocioloog Olav Velthuis doet onderzoek naar geld in de kunstwereld, en vertelt ons of de NFT een bubbel of blijvertje is.

Historische boeken met Bart Funnekotter

Historicus Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal:

  • Churchill en de Blitz van Erik Larson.
  • Pater familias. Het verhaal van mijn familie en de gangsters van Russell Shorto.
  • Belaagd paradijs. Een geschiedenis van Georgië van Marc Jansen.
  • De Friezen. Een geschiedenis van Flip van Doorn.

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

De column van Sana Valiulina

Een korte geschiedenis van mijn schoenenobsessie

Waarom LHBT’ers tegen het homohuwelijk waren

Deze week is het 20 jaar geleden dat het burgerlijk huwelijk opengesteld werd voor koppels van het gelijke geslacht - en er naast het heterohuwelijk dus ook een homohuwelijk kwam. Een belangrijke mijlpaal in de strijd voor LHBT-rechten in Nederland en wereldwijd. En toch, niet iedereen uit de LHBT-gemeenschap was indertijd enthousiast over het homohuwelijk.

Willemien Ruygrok, in de jaren ’80 en ’90 actief bij COC, vond het ‘een slecht contract’. En schrijver Stephan Sanders vond het een hyperburgerlijk instituut dat de inherent rebelse homo niet paste. Ze zijn te gast over hun ideeën toen en nu.   

Het Spoor Terug: 'Tijd zal ons leren'

Een documentaire van Maartje Duin en Wederik de Backer

‘Het waren de kolonisten die de geschiedenis schreven, niet de verzetsstrijders’, weet Romana Vrede. Dat moet anders. 

In Tijd zal ons leren gaat de acteur en theatermaker samen met muzikant en performance artist OTION op zoek naar de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen geschiedenis van ruim honderd zwarte, bruine en witte verzetsstrijders ten tijde van de transatlantische en de Indische slavernij. 

Tijd zal ons leren is een productie van Romana Vrede en OTION voor het Nationale Theater. Klik hier om op de hoogte te blijven van dit stuk. Voor deze radiodocumentaire liep Maartje Duin mee met het repetitieproces.

Deze docu is gemaakt door DOCS, de documentairepodcast van NTR/VPRO. Elke woensdagochtend een nieuwe aflevering met verdiepende verhalen over actuele onderwerpen en een bijzondere inkijk in onbekende werelden. Abonneert u zich voor meer mooie verhalen op de podcast.