Als de overheid faalt #7: De val van Srebrenica

OVT 21 augustus 2022

In de zevende aflevering van de zomerserie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen de parlementaire enquête naar de ‘ernstigste tragedie sinds de Tweede Wereldoorlog’: de val van de door Nederlandse militairen bewaakte enclave Srebrenica in juli 1995.

Verder in OVT: Vakantieman Hassnae Bouazza reist naar Byblos in Libanon en in Het Spoor Terug 'De geplande commune' van Veerle van Dieren.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Vakantieman: Hassnae Bouazza in Libanon

Deze week leidt de tip van de Vakantieman (m/v) naar de oude havenstad Byblos in Libanon.  

Journalist Hassnae Bouazza vertelt over een stad met een geschiedenis die niet eeuwen, maar millennia teruggaat.

Als de overheid faalt #7: De val van Srebrenica

Parlementaire enquête van 2002-2003

In de 8-delige serie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen hoe de parlementaire enquête in het verleden wanbeleid aan de kaak stelde. Deze aflevering: de enquête naar de gebeurtenissen rond de uitzending van militairen naar Srebrenica. 

Die gebeurtenissen kwamen bekend te staan als de ‘ernstigste tragedie sinds de Tweede Wereldoorlog’: de val van de door Nederlandse militairen bewaakte enclave Srebrenica in juli 1995, en de daaropvolgende genocide van 8000 moslimmannen door Bosnische Serviërs.

'Missie zonder vrede', zo luidde de titel van het eindrapport van de enquêtecommissie. Het rapport verscheen in 2003, meer dan 7 jaar nadat de tragedie zich voltrok. Hoe verliep de enquête en wat leverde ze uiteindelijk op?

We bespreken het met journalist en voormalig Joegoslavië-correspondent Frank Westerman, toenmalig commissievoorzitter Bert Bakker en cultuurhistoricus en psycholoog Eelco Runia.

De geplande commune

Een documentaire van Veerle van Dieren

In de jaren 70 van de vorige eeuw laat de gemeente Utrecht een tiental flats bouwen in de wijk Overvecht. Flats die niet alleen meer ruimte en comfort moeten bieden aan de bewoners, maar die ook een harmonieuzer gezinsleven moeten stimuleren, contactstoornissen moeten tegengaan en een liefdesgemeenschap mogelijk moeten maken. Idealen die zelfs voor die tijd hoog gegrepen lijken.

Bewoner en programmamaker Veerle van Dieren dook in het rijke verleden van de Experimentele Flats. Hoe was het daar toen en wat is daar nu nog van over? 

Dit is de ingekorte versie van de Radio Doc van september 2021. Benieuwd naar meer documentaires van Radio Doc? Abonneer u op de podcast DOCS

Roofkunst

Het Londense Horniman Museum gaat 72 voorwerpen teruggeven aan Nigeria omdat vaststaat dat ze geroofd zijn. En het museum heeft daarvoor ook de benodigde toestemming gekregen van de Britse staat. En dat is voor het eerst in Engeland. Een historische stap dus, die wellicht gevolgen kan hebben voor andere staatscollecties vol roofkunst, zoals die van het British Museum.

Jos van Beurden, die al decennialang onderzoek doet naar roofkunst en restitutie, is te gast in OVT om het belang van deze Britse stap te duiden.