OVT

OVT 3 september 2023

Nergens komt geschiedenis dichterbij dan in ooggetuigenverklaringen. In de achtdelige serie 'De eerste persoon' onderzoeken journalisten Julie Blussé en Pieter van Os de kracht van deze persoonlijke verslagen. In deel 8: 'Het einde van de rode mens' van Svetlana Alexijevitsj. Te gast is de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda. Herkent zij zich in de verhalen over het leven na de Sovjet-Unie?

Verder in OVT: Wim Berkelaar met historische boeken en het spoor terug over het eerste officiële naaktstrand.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De eerste persoon #8: Het einde van de rode mens van Svetlana Alexijevitsj

In Het einde van de rode mens (2013) laat Svetlana Alexijevitsj getuigen aan het woord. Tientallen, zo niet honderden vrouwen (en een paar mannen) uit landen die samen ooit de Sovjet-Unie vormden, vertellen hun geschiedenis én hun kijk op de ontwikkelingen en omwentelingen van hun tijd. 

Te gast is de Nederlands-Oekraïense schrijver en programmamaker Lisa Weeda. Herkent zij zich in de verhalen uit Het einde van de rode mens? En hoe kijkt zij aan tegen het gewicht van geschiedenis, dat zo zwaar weegt op Alexijevitsj' getuigen? 

Het Spoor Terug: Vrij, blij en bloot

Het eerste officiële naaktstrand in Nederland bestaat dit jaar vijftig jaar. Het is het naaktstrand van Callantsoog.

In de documentaire 'Vrij, blij en bloot' horen we de geschiedenis van dat eerste officiële naaktstrand én alles wat eraan vooraf ging. Wanneer en waar begonnen mensen gezamenlijk bloot te recreëren? En wat willen en wilden de blootlopers?

Luister naar een programma van Katinka Baehr.

Een beladen neus

Een joodse dirigent en componist spelen met een lange prothetische opplak-neus; Bradley Cooper doet het in de film Maestro, waarin de biografie van Leonard Bernstein centraal staat. En in de biopic Golda wordt de Israelische premier Golda Meïr gespeeld door een kettingrokende Hellen Mirren met een prothetische neus. Volgens critici maken deze acteurs zich schuldig aan een kwalijke en stereotype verbeelding van joden die een eeuwenoude traditie kent. Waarom laait de zogenaamde 'filmneusrel' juist nu op? En hoe gingen acteurs in het verleden hiermee om?

We vragen het aan degene die de cultuurgeschiedenis van het gezicht schreef; historicus Merlijn Schoonenboom.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:

Thijs Weststeijn: De Toekomst van het verleden
Olaf van NimwegenWillem V: de laatste stadhouder van Nederland
Eduard Táborský, Prokop Drtina, Aat in ’t HoutVriendschap en samenwerking met Stalin?