OVT

OVT 11 februari 2024

Bij het lezen van de naam Madame Tussaud denk je vast aan wassen beelden die in meer of mindere mate lijken op beroemdheden. Minder bekend is dat de doodsmaskers van hoofden die zijn afgehakt door de guillotine aan het fundament staan van de internationale museumketen Madame Tussaud. Jacobine van den Hoek schreef de historische roman 'Madame' en is te gast.

Verder in OVT: Witte strijders, Bart Funnekotter over 'Masters of the Air', de column, Mina & Mevrouw #2 en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Dries van Agt overleden: de laatste katholieke premier

Afgelopen week overleed oud-premier Dries van Agt op 93-jarige leeftijd. Hij was wellicht niet de beste premier van Nederland, maar misschien wel de meest markante, en bovendien de meest katholieke. Roomser dan Van Agt kreeg je het niet, dat schrijft Jos Palm deze week in De Groene Amsterdammer. Was hij de laatste katholieke politicus van Nederland?

Jos Palm, kenner van het katholicisme en auteur van verschillende boeken hierover, is te gast.

Witte Strijders

Achter de gebroederlijke buitenkant van sommige sportclubs schuilt een verraderlijke ideologie, zo onthulden de Groene Amsterdammer, onderzoeksgroep Bellingcat en de Belgische bladen Knack en le Vif deze week. Ze infiltreerden in de zogenaamde Active Clubs, extreem-rechtse vechtclubs in Nederland en België. Ze hebben een ding gemeen; mediagenieke fitboys proberen met slim gebruik van sociale media zieltjes te winnen, en zetten actief in op de normalisering van extreemrechts gedachtegoed. Deze trend lijkt te zijn overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, maar het idee om jonge mannen via vechtclubs te mobiliseren voor extreemrechts kwam eerder voor in Nederland. 

Wat weten we hierover vanuit de geschiedenis? Welke vergelijkingen gaan wel op, en welke juist niet? Redacteur Or Goldenberg is co-auteur van het artikel in de Groene Amsterdammer en vertelt meer, samen met historicus Gertjan Broek. Zijn proefschrift ging over knokploegen in de jaren ’20 en ’30 in Amsterdam.

Een verkiezing zonder keuze

Deze week werd bekend dat oppositiekandidaat Boris Nadezjdin niet mag deelnemen aan de Russische verkiezingen. De kiesraad zou fouten hebben aangetroffen in de handtekeningen die hij moest verzamelen. Met andere woorden: President Poetin duldt geen serieuze tegenkandidaat. Maar waarom houdt Rusland überhaupt nog vast aan de stembusgang, als de uitkomst al vast lijkt te staan? En welke rol speelde verkiezingen in de autocratische Sovjet-Unie?

We gaan hierover in gesprek met historicus Ivo van de Wijdeven.

Het verhaal achter Madame Tussaud

Wassen beelden die in meer of mindere mate lijken op beroemdheden, of een uitje voor de toerist in het centrum van Amsterdam; dat is waar je vast aan denkt bij het lezen van de woorden Madame Tussaud. Het verhaal van de madame zelf is minder bekend. Marie Tussaud leerde haar beelden maken tijdens de roerige revolutiejaren in Frankrijk. Haar wassen doodsmaskers van hoofden afgehakt door de guillotine staan aan het fundament van de internationale keten van Madame Tussauds-musea.

Over deze vrouw schreef Jacobine van den Hoek de historische roman Madame, en is te gast.

Column Sana Valiulina

Boeken met Bart Funnekotter

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan historicus Bart Funnekotter.
Hij bespreekt onder andere de serie en het boek Masters of the AirDe televisieserie gaat over een eenheid van de Amerikaanse luchtmacht die in de Tweede Wereldoorlog bombardementen op Nazi-Duitsland uitvoerde. Het is van de hand van de makers van het veel bejubelde Band of Brothers en heeft lang op zich laten wachten. Voldoet de serie aan de hooggespannen verwachtingen? 


Verder bespreekt Bart:

  • Ned Blackhawk - De herontdekking van Amerika
  • Robin Waterfield - Plato van Athene

Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #2: Lotsbestemming

Maartje verdiept zich in de jeugd van Mina & Mevrouw en in de standenmaatschappij van begin 20e eeuw. De jonge Marietje Calkoen leerde op kostschool hoe ze zich als nette freule moest gedragen. Ook voor Mina golden in het gereformeerde Koudekerke strikte regels. Beide meisjes zochten bewegingsvrijheid, wat in de dagboeken van Maartje’s overgrootmoeder de vorm aannam van een geheimschrift.

Eenmaal ingesnoerd in het korset van het huwelijk, ontpopte Mevrouw zich tot een weinig invoelende werkgeefster. Maar ze vertrouwt haar dagboek ook intieme zieleroerselen toe. Mag Maartje deze uiterst persoonlijke bron wel openbaar maken? 

Mina & Mevrouw van Maartje Duin is een achtdelige podcastserie, met een exclusief online te beluisteren epiloog. Vanaf zondag 4 februari elke week in OVT, en in je favoriete podcastapp.