OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 17 maart 2024
De chaos in Haïti is compleet, premier Henry is afgetreden en het land wordt geteisterd door bendegeweld. De roep om buitenlandse inmenging klinkt. Maar de lange geschiedenis van internationale bemoeienis is juist ook een reden dat het land niet uit de put komt. Kan Haïti zich uit deze geschiedenis bevrijden? Rosemarijn Hoefte, historicus van het Caribisch gebied, is te gast.
Verder in OVT: Candida Royalle en de seksuele revolutie, toen Gaza nog hoop had, the pale blue dot, de column van John Jansen van Galen, Mina & Mevrouw #7 en meer.
Kan Haïti zich bevrijden van het verleden?
De chaos in Haïti is compleet, nadat afgelopen week premier Ariel Henry besloot niet terug te keren naar zijn land, nadat in zijn afwezigheid criminele bendes een gewelddadige coup pleegden uit onvrede over zijn regering. De roep om buitenlandse inmenging klinkt, maar de lange geschiedenis van internationale bemoeienis is ook een reden dat het land niet uit de put lijkt te komen. Eerst verdreven de Haïtianen de Fransen, en wisten ze zich daarmee als eerste land in de moderne tijd te bevrijden uit slavernij. De laatste honderd jaar waren het de Verenigde Staten die zich op desastreuze wijze met het land bemoeide.
Kan Haïti zich uit deze geschiedenis bevrijden? Rosemarijn Hoefte, historicus van het Caribisch gebied, is te gast.
Toen Gaza nog hoop had
Het is moeilijk voor te stellen dat er ooit optimisme heerste in Gaza. Toch was het zo, in de jaren na de Oslo-akkoorden van 1993. Journalist Caroline de Gruyter wist dat Gaza historische jaren tegemoet ging, en verhuisde naar Gazastad om er verslag van te doen. Onlangs herlas ze het boek wat ze in die jaren over Gaza heeft geschreven, en ze constateerde met een schok: veel van de zaken die het Gazaanse statebuilding experiment tot mislukken hadden gedoemd, had zij in haar boek al opgetekend.
Caroline de Gruyter schreef een nieuw voorwoord bij haar oude boek met de titel: Een staatje van niks. Ze is te gast.
Candida Royalle en de seksuele revolutie
Je zou misschien niet direct verwachten dat je het leven van een pornoster moet volgen om de geschiedenis van de seksuele revolutie te doorgronden. Maar dat is precies wat historica Jane Kamensky opwerpt in haar nieuwe boek over Candida Royalle. Het is net uitgekomen in Amerika, en wordt in de New York Times als baanbrekend beschreven. Heeft Candida Royalle het denken over seks veranderd?
Sociaalwetenschapper Linda Duits is gespecialiseerd in populaire cultuur, gender en seksualiteit. Ze las het boek Candida Royalle and The Sexual Revolution – A History from Below en is te gast.
The pale blue dot
Hij veranderde voor altijd de manier waarop wij naar de aarde kijken, inspireerde een generatie aan sterrenkundigen en trotseert tot op de dag van vandaag de duisternis van de ruimte om kennis te verzamelen voor de mensheid: de Voyager 1. Maar na meer dan 45 jaar trouwe dienst begon de sonde afgelopen week incoherent te brabbelen, wat er op lijkt te wijzen dat de communicatie met de ruimtepionier die ons de foto van de ‘pale blue dot’ gaf binnenkort stilvalt.
Wetenschapsjournalist en publicist op het gebied van Sterrenkunde Govert Schilling is bij ons te gast om terug te blikken op de wetenschappelijke en culturele invloed van het unieke Voyagerprogramma.
Boeken met Annelien de Dijn
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin.
Deze week is de beurt aan historicus Annelien de Dijn. Zij bespreekt:
- Hans Schoots - Grootse gedachten
- Frank van Vree - Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging
- Lucy Cooke - Bitch
Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #7: Eiland op een eiland
De jaren ‘60 en ‘70 luidden verandering in. Voor Mevrouw, die haar man verloor en daarmee een deel van haar sociale status. Voor Mina, die de beschikking kreeg over een stofzuiger en een wasmachine. En voor Nederland, waar socialisme en feminisme oude verhoudingen deden wankelen.
Aan Berkenbosch gingen deze maatschappelijke ontwikkelingen grotendeels voorbij. Toch werden zelfs bij de brave Christelijke Vrouwen Bond de eerste scheurtjes in het patriarchaat zichtbaar. En voor Maartje’s overgrootmoeder bood het weduwschap ook vrijheid. In hoeverre genoot Mina daarvan mee?