Ovt

Ovt

10.00-11.00:   Aandacht voor de prijswinnaar van de Libris Geschiedenisprijs die op de Nacht van de Geschiedenis bekend wordt gemaakt. Een gesprek met winnaar David van Reybrouck met zijn boek  'Congo, een geschiedenis'.  
Advocaat Bram Moszkowicz begon zijn pleidooi in het proces Wilders met Wilders in historisch perspectief te plaatsen en hem te vergelijken met Galileo Galilei. Is Wilders de Galilei van deze tijd zoals Moszkowicz beweerde ? Hoogleraar wetenschapsgeschiedenis Floris Cohen, auteur van het boek 'De herschepping van de wereld'  over het proces tegen Galilei in 1632 voor de kerkelijke rechtbank.  
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet  
Herman Pleij over zijn boek ‘Moet kunnen. Een kleine mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander’, over hoe de Nederlandse identiteit is ontstaan uit de strijd tegen het water.  
11.00-12.00:   Afgelopen week overleed de diplomaat Max Kohnstamm, één van de eerste voorvechters van samenwerking binnen Europa en secretaris van Koningin Wilhelmina. Edmund Wellenstein die aan de wieg stond van de Europese samenwerking en zijn hele ambtelijke loopbaan (1953-1976) heeft gewijd aan de Europese integratie over Max Kohnstamm.  
Een gesprek met Lia van der Heijden en Jan Sanders, bezorgers van ‘De levensloop van Adriaan van der Willigen (1766-1841). Een autobiografie uit een tijdperk van overgang’ .
De soldaat, politicus, theatercriticus en kunstminnaar Adriaan van der Willigen liet vijf dagboeken na waarin hij openhartig vertelt over zijn bewogen leven.
11.25 Het Spoor terug: ´Je spreekt met een Dolle Mina´ Begin dit jaar was het veertig jaar geleden dat de Dolle Mina´s in binnen en buitenland de voorpagina´s haalden met hun ludieke acties waarmee ze gelijke rechten eisten voor mannen en vrouwen. Het begon met een handjevol en al opvallend snel sloten vele vrouwen zich bij de actiegroep aan. Zeven Dolle Mina´s van het eerste uur blikken terug naar de jaren zeventig, met aandacht voor de acties, hun leefwereld van toen en hoe Dolle Mina die veranderde.   Deel 1 van een tweeluik
Samenstelling: Michal Citroen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 24 oktober 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Winnaar Libris Geschiedenisprijs 2010: David van Reybrouck met 'Congo, een geschiedenis'

vanaf 00:06:29

Aandacht voor de prijswinnaar van de Libris Geschiedenisprijs die op de Nacht van de Geschiedenis bekend werd gemaakt: David van Rijbrouck met zijn boek ' Congo, een geschiedenis'.

Geert Wilders en het Galileo Galilei proces

vanaf 00:14:48

Advocaat Bram Moszkowicz begon zijn pleidooi in het proces Wilders met Wilders in historisch perspectief te plaatsen en hem te vergelijken met Galileo Galilei. Is Wilders de Galilei van deze tijd zoals Moszkowicz beweerde ? Hoogleraar wetenschapsgeschiedenis, en auteur van het boek 'De herschepping van de wereld', Floris Cohen over het proces tegen Galilei in 1632 voor de kerkelijke rechtbank.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:33:56

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over koloniale geschiedenis.

Herman Pleij: Moet kunnen. Een kleine mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander

vanaf 00:37:34

Herman Pleij over zijn boek ?Moet kunnen. Een kleine mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander?, over hoe de Nederlandse identiteit is ontstaan uit de strijd tegen het water. ?Moet kunnen. Een kleine mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander? ? Herman Pleij, uitg. Veen/Historisch Nieuwsblad, isbn 9789085713425

OVT 24 oktober 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Overlijden Max Kohnstamm

vanaf 01:03:08

Afgelopen week overleed de diplomaat Max Kohnstamm, één van de eerste voorvechters van samenwerking binnen Europa en secretaris van Koningin Wilhelmina. Edmund Wellenstein die aan de wieg stond van de Europese samenwerking en zijn hele ambtelijke loopbaan (1953-1976) heeft gewijd aan de Europese integratie over Max Kohnstamm.

De levensloop van Adriaan van der Willigen (1766-1841)

vanaf 01:10:49

Een gesprek met Lia van der Heijden en Jan Sanders, bezorgers van ?De levensloop van Adriaan van der Willigen (1766-1841). Een autobiografie uit een tijdperk van overgang? . De soldaat, politicus, theatercriticus en kunstminnaar Adriaan van der Willigen liet vijf dagboeken na waarin hij openhartig vertelt over zijn bewogen leven. ?De levensloop van Adriaan van der Willigen (1766-1841). Een autobiografie uit een tijdperk van overgang. ? ed. Lia van der Heijden en Jan Sanders, uitg. Verloren, isbn 978 90 8704 179 3

Het Spoor terug: Dolle Mina, deel 1

vanaf 01:24:55

Het Spoor terug: ´Je spreekt met een Dolle Mina´ Begin dit jaar was het veertig jaar geleden dat de Dolle Mina´s in binnen en buitenland de voorpagina´s haalden met hun ludieke acties waarmee ze gelijke rechten eisten voor mannen en vrouwen. Het begon met een handjevol en al opvallend snel sloten vele vrouwen zich bij de actiegroep aan. Zeven Dolle Mina´s van het eerste uur blikken terug naar de jaren zeventig, met aandacht voor de acties, hun leefwereld van toen en hoe Dolle Mina die veranderde. Deel 1 van een tweeluik Samenstelling: Michal Citroen Presentatie: Astrid Nauta Geinterviewden: Olga Feenstra; Lud Vorstenbosch; Petra de Vries; Joyce Outshoorn; Nel Jesserun; Marjo van Soest

advertentie