beschikbaar t/m 18 september

9. Zeilen langs de Wadden

beschikbaar t/m 18 september

9. Zeilen langs de Wadden

Arnout zeilt langs de Nederlandse Waddeneilanden. Hij maakt kennis met de eigenzinnige Amelanders en leert alles over strandjutten op Terschelling. Tijdens een opkomende storm komt Arnouts zeilboot vast te zitten op een zandbank.

Lauwersoog – Urk (NL)

Er is geen enkel ander land dat zo innig met de Noordzee verbonden is als Nederland: 26 procent van het land ligt onder zeeniveau. Eigenlijk ligt Nederland gewoon 'in' de Noordzee.

Arnout en zijn vrienden gaan aan boord van de Senta, een oude aak die speciaal ontworpen is om op de Waddenzee te varen. Ze trekken langs Ameland en Terschelling tot in Vlieland. De oude onafhankelijke spirit van de eilandbewoners blijkt nog altijd te leven. Als de wind strak staat dan wordt er gejut, en ze zijn er nog altijd fier op hun verleden als stoere walvisvaarders.

Met stormwind zeilt de Senta terug naar het vasteland. Daar ontmoet Arnout enkele vissers uit Urk. Dat eeuwenoude vissersdorp lag ooit op een eiland in de Zuiderzee, maar sinds de inpoldering van de Noordoostpolder en later de bouw van de Afsluitdijk, die Nederland moet beschermen tegen superstormen, is dat niet langer het geval. Toch blijven de Urkers koppig hun vissersbestaan leiden.

Elke aflevering van Rond de Noordzee is na uitzending t/m 18 september beschikbaar op vpro.nl. De gehele serie is tot 16 april 2020 te zien bij NPO Start Plus.