zondag 9 december, 21.05 uur, NPO2

Future fashion

Ieder jaar worden meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt niet verkocht, nooit gedragen en versnipperd of verbrand. In de wereldwijde wedloop naar de snelste productie voor de laagste prijzen heeft de mode- en kledingindustrie zich ontwikkeld tot een duizelingwekkend systeem van Fast Fashion. Dat systeem is niet alleen gebaseerd op uitbuiting, maar ook verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Hoe kunnen we de mode veranderen met behoud van het plezier?

Tegenlicht toont vijf future fashion-pioniers die hun industrie toekomstbestendig maken door te experimenteren met nieuwe stoffen, hergebruik en hi-tech design. Hun ‘mode van de toekomst’ gaat veel verder dan duurzaamheid alleen. Zij dwingen ons ook om anders te kijken naar schoonheid en naar de rol die kleding in ons leven speelt. Zo presenteert het Britse duo Vin + Omi tijdens de Fashion Week in Londen een haute couture collectie gemaakt met stoffen op basis van planten en plastic flessen. Het Amsterdamse label Hacked By experimenteert met hergebruik van kledingoverschotten, in samenwerking met de grote modeketens die deze overschotten produceren. En de Vlaamse ontwerper Jasna Rokegem presenteert de mogelijkheid van kleding, die iedere ochtend opnieuw gemaakt wordt door een 3D-printer. Of dragen we straks allemaal dat ene ultieme kledingstuk, dat met onze stemmingen mee verandert, ons tegen bacteriën beschermt, zichzelf repareert en nooit meer gewassen hoeft te worden?

Over

Welke pionier ontwerpt of maakt kleding, stoffen of productieprocessen die de wereld groener, socialer en eerlijker maken? VPRO Tegenlicht zoekt Future Fashion Pioniers: mensen met vooruitstrevende ideeën over de toekomst van mode. Bekijk alle aanmeldingen op vpro.nl/pioniers.

Gedreven door de markt spuwt de fast fashion draaimolen bijna wekelijks nieuwe collecties uit. De productietijd tussen de catwalks in Parijs, Londen en Milaan en de kledingrekken van de grote ketens als H&M en Zara is almaar korter. Mode is voor iedereen betaalbaar en bereikbaar geworden, maar we kopen veel te veel en de kledingindustrie vervuilt de planeet. De overschotten van geretourneerde en niet-verkochte kledingstukken hopen zich op. Zelfs Afrikaanse landen willen de afgedankte nieuwe kleding niet meer hebben, omdat het de interne productie verstoort. Elke seconde wordt wel ergens een vrachtwagen vol nieuwe textiel verbrand. Uit die molen stappen blijkt lastig, zowel voor consumenten als voor ontwerpers en producenten. Toch kan het anders.

Met o.a.: Vin + Omi (mode-ontwerpers), Orsola de Castro (oprichter Fashion Revolution), Jasna Rokegem (digital designer, uitvinder en oprichter Jasna Rok), Otto von Busch (auteur, docent aan Parsons School of Design, New York) en Francisco van Benthum & Alexander van Slobbe (mode-ontwerpers en oprichters Hacked By).

Regie: Bregtje van der Haak
Research: Nina Huisman
Productie: Jeroen Beumer

meer zoals 'Future Fashion'