In gesprek met Marjan Minnesma

Drie jaar na de Urgenda-zaak: hoe staan we ervoor?

Is Nederland eindelijk een beetje verder in de strijd om een leefbare planeet? We praten erover met Urgenda-oprichter Marjan Minnesma, die geschiedenis schreef met de klimaatzaak. 'We hebben nog maar heel weinig tijd om het ergste te voorkomen.'

Interview door Roland Duong

Vandaag een gesprek met Marjan Minnesma. Ze is mede-oprichter van Urgenda, de duurzaamheidsorganisatie die geschiedenis schreef door de klimaatzaak van de Nederlandse staat te winnen. Daarmee gaf Urgenda de wereld een nieuw wapen in handen voor de strijd tegen de opwarming van de aarde: het recht.

Want in een rechtsstaat moet de overheid zich houden aan afspraken om burgers te beschermen. En de opwarming van de aarde is zo gevaarlijk voor de Nederlandse burger, dat de staat zich nu moet houden aan gemaakte afspraken om deze opwarming tegen te gaan. Aldus het finale oordeel van de hoge raad in 2019.

Hoe gaat het nu? Drie jaar verder? Is Nederland eindelijk een beetje verder in de strijd om een leefbare planeet? In deze aflevering van de Tegenlicht podcast schetst Marjan Minnesma een duister beeld, met een positieve noot: we kunnen nog dingen doen om de impact van klimaatverandering te verlichten. Maar dan moeten we wel nú aan de slag.

meer over Marjan Minnesma en Urgenda