Honderd Europese steden hebben toegezegd om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Ze krijgen steun van de EU en moeten een broedplaats worden voor groene oplossingen.

De EU wil voor 2030 honderd klimaatneutrale steden opleveren. Maar liefst 377 steden uit alle EU-lidstaten hadden zich aangemeld voor het Europese project Cities Mission. Uiteindelijk zijn op basis van hun plannen en enthousiasme honderd steden gekozen, waaronder zeven steden in Nederland: Groningen, Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Helmond, Eindhoven, en Rotterdam. Daar bovenop doen nog twaalf niet-EU-steden mee, waaronder Sarajevo, Istanbul en Reykjavik. De EU investeert 360 miljoen euro in duurzaamheidsprojecten van deze zogenaamde NetZeroCities. 

Steden zijn cruciaal

Steden spelen een cruciale rol bij het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050, het doel van de Europese Green Deal. Ze verbruiken meer dan vijfenzestig procent van de energie in de wereld en zijn verantwoordelijk voor meer dan zeventig procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Middels de Cities Mission reikt de EU daarom honderd steden een hand om hun transformatie te versnellen. 

Een overzicht van de honderd NetZeroCities. Bron: Europese Commissie

Op weg naar een klimaatneutraal Europa

‘De groene transitie vindt op dit moment zijn weg door heel Europa. Maar er is altijd behoefte aan pioniers die zichzelf nog hogere doelen stellen. Deze steden wijzen ons de weg naar een gezondere toekomst,’ aldus Ursula von der Leyen, president van de Europese Commissie, over het project. De gekozen NetZeroCities moeten zich ontwikkelen tot de groene kennishubs van het continent. Steden die niet geselecteerd zijn, worden middels een door de EU ontwikkeld platform gemotiveerd de samenwerking met de NetZeroCities op te zoeken.