Keuze publiek, reactie en kijkcijfers

Welke aflevering van seizoen 2012/2013 was het meest inspirerend? De keuze van het publiek, de redactie en de best bekeken afleveringen op een rij.

Welke aflevering van het seizoen 2012/2013 heeft de meeste indruk gemaakt? Het publiek kon een week stemmen. Daarnaast vroegen we ook aan de redactie wat hun favoriete aflevering is en kijken we naar de kijkcijfers. 

Publieksfavoriet

In totaal zijn er door het publiek 682 stemmen uitgebracht op de meest inspirerende aflevering of de aflevering die het best is bijgebleven. Op Twitter en Facebook is er flink campagne gevoerd, met name voor de aflevering Power to the people.

De campagne bleek succesvol, want de aflevering van 8 oktober 2012 is verkozen tot meest favoriete aflevering van het publiek met iets meer dan 25% van de stemmen. Op nummer twee eindigt 'De Tax Free Tour', nipt voor de laatste aflevering van het seizoen, 'TransitieNL - Kiemen van het nieuwe Nederland'. De volledige uitslag is in de rechterkolom te zien.

1. Power to the People (25,22%)

2. De Tax Free Tour (14,52%)

3. TransitieNL. Kiemen van het nieuwe Nederland (13,2%)

4. Overvloed (10,26%)

5. De kapitale kracht van geluk (9,38%)

Keuze van de redactie

We vroegen ook de medewerkers van Tegenlicht naar hun favoriete aflevering.  Iedereen kon een top-3 insturen, waarbij de nummer 1 is beloond met 3 punten, de nummer 2 met 2 punten en de nummer 3 met 1 punt. Op die manier brachten 19 mensen hun stem uit.

Onder de redactie is een afgetekende winnaar, namelijk De Tax Free Tour. Met meer dan twee keer zoveel punten als de nummer twee is er over de winnaar geen twijfel mogelijk. Publieksfavoriet 'Power to the people' valt bij de redactie net buiten de top-5 net zoals 'De kapitale kracht van geluk', respectievelijk op plek 6 en 7. 'TransitieNL. Kiemen van het nieuwe Nederland' komt in de toplijst van de redactie niet voor.

De redactie kiest behoorlijk overtuigend voor 'Kolonisten van Hebron' als nummer 2 (krijgt van het publiek 1,47% van de stemmen), 'Brein van de bankier' op 3 (7,62% van de publieksstemmen) en 'China: van Cartier naar Confucius' op 5 (van het publiek slechts 0.15% van de stemmen). Alleen 'Overvloed' wordt door zowel publiek als redactie op de vierde plek gezet.

1. De Tax Free Tour

2. Kolonisten van Hebron

3. Het brein van de bankier

4. Overvloed

5. China: van Cartier naar Confucius

Volgens de kijkcijfers

Kijken we tot slot naar de cijfers, dan krijgen we weer een andere top-5 van het afgelopen seizoen.  De twee afleveringen die zowel door redactie als publiek in de top 5 zijn verkozen, zijn ook goed bekeken. Overvloed als beste en 'De Tax Free Tour' als nummer 3. 'Brein van de bankier' doet het ook op alle fronten goed.

Opmerkelijk is dat 'Gulle Gevers' en 'De schuld van de bank' goed zijn bekeken, maar door publiek noch redactie als favoriete aflevering is bestempeld. Kijkcijfers zeggen dus toch niet altijd alles? De publieksfavoriet 'Power to the people' komt qua kijkcijfers pas op plek 9 terecht. Het getal dat we hier tussen haakjes melden, is de kijkdichtheid (Kdh) volgens Stichting Kijk Onderzoek (SKO) uit een rapport van 18 april 2013 en staat voor het aantal kijkers, inclusief uitgesteld kijken.

1. Overvloed (601.000)

2. Het brein van de bankier (561.000)

3. De Tax Free Tour (495.000)

4. Gulle gevers (494.000)

5. De schuld van de bank (475.000)

And the winner is...

Nu we toch met getallen aan het goochelen zijn, laten we dan ook nog een uiteindelijke winnaar van het seizoen aanwijzen. Op plek 2 bij het publiek, als winnaar van de redactie en op nummer 3 volgens de kijkcijfers. De eer van beste aflevering van het seizoen gaat naar: De Tax Free Tour.

Met een eervolle vermelding voor 'Overvloed' die ook in alledrie de toplijstjes voorkomt. Op nummer drie eindigt dan 'Het brein van de bankier' die alleen bij het publiek net buiten de top-5 valt.