VPROJazzLive

VPROJazzLive

Luister hier naar VPROJazzLive donderdag 20 december 2012
Uitzending op de goeie ouwe radio is op donderdag 20 december 2012, een uur voor dat etmaal afgelopen is, tot een uur nadien.
Maar daar hoef je helemaal niet op te wachten, en je bent als het dat al geweest is ook niet te laat, want de groovende klanken van PumpOrgan en Elephant9 zijn vanaf dat je dit kan lezen hier ook gewoon te horen.
Luister hier naar VPROJazzLive donderdag 20 december 2012
Eerst hoor je een trackje van de eerder in 2012 uitgebrachte CD van het Rembrandt Frerichs Trio, Countdown - we draaien het in het kader van zijn optreden op 21 december in de North Sea Jazz Club in het Amsterdamse Westerpark.
En daarna zowat twee uur lang een live opname uit Café Wilhelmina in Eindhoven, waar Axes JazzPower op 1 oktober 2012 een concert organiseerde in het kader van de Trytone MusicKitchen - een jaarlijkse ontmoeting tussen muzikanten uit Nederland en een ander land. Dit keer was het een treffen tussen de Amsterdamse band PumpOrgan en het Noorse trio Elephant9. Grootste gemene deler: het Hammond-orgel! En hoe. 

Elephant9 is een trio met toetsenist Stale Storløkken (bekend van Supersilent en Humcrush) en met bassist Nikolai Eilertsen en drummer Torstein Lofthus. Zoals Stale ook vertelde in het korte interview dat ik met hem had, Emerson, Lake & Palmer was zijn favoriete band toen hij zich met jazz ging bezighouden.
En uit dezelfde periode, de jaren '70, klinken de invloeden door van de psychedelische electrojazz van Miles Davis, en de jazzrock van Joe Zawinul en Weather Report. Storløkken heeft een voorliefde voor het vervormen van het geluid van zijn instrumenten, het Hammond-orgel en de Fender Rhodes. Heftige grooves worden afgewisseld met dromerige passages in het werk van Elephant9. Net een nieuwe CD uit ook trouwens.
Eerste deel van de avond was voor PumpOrgan, de band die Dirk Bruinsma begon als een soort grap - "als Geert Wilders in de regering komt begin ik een commerciële band", met de focus op rockabilly, was de gedachte. Naar aanleiding van de compositie-opdracht die hij kreeg voor North Sea Jazz vorig jaar werd de line-up van de band aangepast aan de noodzaak tot veelvuldig repeteren.
De stukken van Bruinsma vergen, kun je rustig zeggen, veel van de spelers. In PumpOrgan vinden we Jeroen Kimman (gitaar en bas), Wilbert Bulsink (hammondorgel), Christian Ferlaino (baritonsax), Nout Ingen Housz (drums), en Dirk Bruinsma (basgitaar en altsax).

advertentie