HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Van het Trimbos-instituut kwam vorige week de studie BOVENMATIG DRINKEN IN NEDERLAND uit, waaruit weer blijkt dat het alcoholgebruik onder jongeren nogal zorgwekkend is.

Van jonge mannen tussen de 18 en 25 jaar heeft 31,3% een alcoholprobleem. Van vrouwen van die leeftijd is dat 7,4%.
Jongens tussen de 17 en 19 bijvoorbeeld die zonder ouders op vakantie gaan, drinken gemiddeld 21 glazen per vakantiedag – tegen meisjes die 9 glazen per dag drinken.
Van de 14- en 15-jarigen consumeert 45% alcohol – gemiddeld bijna 5 glazen per week, en het liefst breezers, mengdrankjes die ook bij de supermarkt te krijgen zijn.

Kenners zeggen dat de meeste probleemdrinkers reeds op jonge leeftijd begonnen zijn.

Djoeke Veeninga praat met de volgende gasten:

- Martijn Planken, hij is coördinator van de jongerencampagne van het NIGZ, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie, van de campagne 'drank maakt meer kapot dan je lief is'.
Aanstaande donderdag gaat de jaarlijkse jongerencampagne van start.

- Ko Koens, een jongerenambassadeur van het NIGZ. Hij is al 2 jaar peer. Hij gaat naar campings, het strand, popfestivals.

- Aan de telefoon spreekt mee de ad-interim van de STIVA. STIVA is de stichting die werkt aan een goed drankgebruik namens de drankfabrikanten – dus van het motto 'geniet, maar drink met mate'.

- Professor Wagenaar, hoogleraar toegepaste functieleer in Leiden. Hij is bewust een niet-drinker en kenner van het geheugen.

====


Vandaag wordt gevierd en herdacht dat 140 jaar geleden de slavernij in Suriname werd afgeschaft. Afgelopen weekeinde werd al op verschillende plaatsen in Nederland op het grote feest vooruit gelopen. Zo werd zondag in Zaanstad de emancipatieboottocht gehouden.

Verslaggever Teun van de Keuken voer mee, at een hapje, deed een dansje en sprak ook nog een aantal mensen.

====


Te gast is Fuad Hussein, Iraaks Koerdische politicoloog. Djoeke Veeninga praat met hem over zijn werkzaamheden als topadviseur op het Ministerie van Onderwijs in Irak.

Hussein verliet begin jaren zeventig zijn geboortestad Khanaqin om bij het Koerdisch verzet te gaan. Sinds 1975 woont hij in Nederland.
Hoe is hij uiteindelijk als topadviseur terecht gekomen?
En hoe gaat hij zo snel mogelijk een goed onderwijssysteem opzetten? Hoe zijn Fuad's ervaringen op het gebied van onderwijs? Djoeke Veeninga legt het hem voor.

====

advertentie