Interview

Interview

De kloof tussen wij en zij

‘Dit is geen dreigement, maar we zijn al met een miljoen moslims. Als we één dag stoppen met werken, gaat Nederland failliet’. Dat stelde de Marokkaans-Nederlandse psychiater Salah Sidali tijdens een debat over de kloof tussen ‘wij’ en ‘zij’ dat zaterdag door het Marokkaanse blad Mzine was georganiseerd en waar de gemoederen hoog opliepen. Sidali, die te gast was naast onder anderen Michiel Smit van Nieuw Rechts en arabist Hans Jansen, was eerder forensich psychiater bij Justitie, werkte jarenlang bij het Riagg en is nu als psychiater verbonden aan een jeugdinstelling in Amsterdam, waar hij jeugdige delinquenten – veelal van Marokkaanse komaf – behandelt.

Wat is er, precies drie weken na de moord op Theo van Gogh, te zeggen over de voor- en nadelige gevolgen van het debat dat in alle hevigheid woerdt over islam, moslims en de voedingsbodem voor terreur? En hoe verhoudt het gezinsleven in de Marokkaanse gemeenschap zich tot de samenleving buiten de voordeur?
---

Abbeyfield: Samen oud worden in een woongroep

Voor ouderen die hun oude dag niet alleen willen doorbrengen, biedt de Stichting Abbeyfield een oplossing. In Maastricht wonen acht alleenstaande ouderen samen in een woongroep. Ieder van hen heeft een eigen appartementje, maar ze delen een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. De enige regel is dat ’s middags samen de warme maaltijd gegeten wordt. Zo wordt voorkomen dat mensen die het risico lopen in eenzaamheid te vervallen zich terugtrekken en isoleren. Verslaggever Jetske Roetman sprak met bewoners en de voorzitter van de Stichting over het idee van Abbeyfield.
---

Imams moeten zich meer inleven

'De meeste imams in Nederland weten te weinig van de Nederlandse samenleving,' aldus de rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam, Ahmed Akgunduz. De imams zouden meer moeten weten van de Nederlandse en Europese cultuur en ze moeten Nederlands leren spreken. En daarmee lijkt de rector het eens te zijn met minister Verdonk die afgelopen weekend hetzelfde zei. Een gesprek met de rector en met de Rotterdamse wethouder van onderwijs en integratie, Leonard Geluk, die vindt dat de Rotterdamse imamopleiding erkenning moet krijgen.
---

advertentie