Interview

Interview

Hij wordt omschreven als een creatief genie met de vasthoudendheid van een pitbull - Derk Sauer. Ooit hoofdredacteur van de Nieuwe Revu, de afgelopen vijftien jaar de bouwer van een indrukwekkend mediabedrijf in Rusland. Dat bedrijf, Independent Media - de grootste buitenlandse uitgeverij in Rusland van tijdschriften en kranten - verkocht hij afgelopen januari aan het Finse Sanoma voor 142 miljoen euro. Hij blijft nog drie jaar in Moskou als directeur van Independent Media, maar ondertussen maakte hij begin april bekend dat hij in Nederland een nieuwe uitgeverij begint: Nieuw Amsterdam. Het beginnetje daarvan is er: 1 kantoorruimte, 1 directeur, 1 uitgever, 2 redacteuren en 1 redactiesecretaresse. Laat dit hele gezelschap nou nog een aantal weken geleden bij een andere uitgeverij gewerkt hebben, namelijk bij Veen en de overkoepelende Amstelgroep.
Joost Nijsen van uitgeverij Podium reageert op het gesprek. Hoe denkt hij over de start van uitgeverij Nieuw Amsterdam en wat vindt hij van de 'wegkaping' van de medewerkers bij uitgeverij Veen?
---

Enkele weken geleden begon de actie Een Royaal Gebaar, een internet-petitie waarin Nederlanders de koningin oproepen om uitgeprocedeerde asielzoekers een verblijfsvergunning te geven. Deze oproep tot een generaal pardon kreeg al 166 duizend ondertekenaars, waaronder veel bekende Nederlanders. Afgelopen vrijdag organiseerde schrijver Henk Weltevreden een literaire avond in Rotterdam om de actie te steunen. Tegelijk werd daar zijn boek Congo Blues gepresenteerd, waarin hij schrijft over zijn strijd tegen de bureaucratie om zijn met uitzetting bedreigde pleegdochter te legaliseren in Nederland. Een verslag van Guido Spring.

** Congo Blues, R.V.U. educatieve omroep, ISBN 90 771 6403 0.
Een actueel boek over de gevolgen van het Nederlandse asielbeleid.
In april 2004 reisde schrijver/filosoof Henk Weltevreden af naar Kinshasa. Hij wilde zien waar zijn achtjarige pleegdochter Ngudi, die al zes jaar bij hem en zijn vrouw woont, terecht zou komen als zij met haar biologische moeder naar Congo zou worden uitgewezen.
Hij trof een land aan in anarchie en oorlogsgeweld. ‘Een veilig land’, volgens de Nederlandse regering. Congo Blues is een hoogst actueel verslag, waarin pleegouders vechten tegen de windmolens van de Nederlandse bureaucratie.
Scherp, maar ook met humor en sterke verbeeldingskracht beschrijft Weltevreden de ontwikkeling van een in Nederland geboren Afrikaans meisje en hij toont aan hoe het lot van kinderen wordt opgeofferd aan rigide politiek en de letter van de wet.
---

advertentie