De Open Plek 15-02-2000

DE BLAUWE STAD (Gr.) 1: Inleiding

De Open Plek 15-02-2000

DE BLAUWE STAD (Gr.) 1: Inleiding

Ten oosten van Winschoten gaat binnenkort de schop in de grond om een stad aan het water aan te leggen. Bijna het gehele open middengebied tussen de plaatsen Winschoten, Scheemda, Midwolda en Beerta zal de komende jaren veranderen in een meer van 800 hectare groot.
In de eerste uitzending over de Blauwe Stad gaan we op bezoek bij het gemeentehuis van Scheemda. Scheemda heeft als enige gemeente van Nederland een college van B&W dat volledig uit vrouwen bestaat. Hoe kijken zij aan tegen de grote veranderingen die op stapel staan?

Achter de kerk van het dorpje Oostwold woont Gerard Lich, hovenier en actief lid van FNV-Bondgenoten. Voor hem hoeft de Blauwe Stad niet meer zo nodig. In de uitzending vertelt hij hoe zijn aanvankelijk enthousiasme als sneeuw voor de zon verdampte.

--------------------------------

Het Plan Oldambtmeer: voorloper van de Blauwe Stad
=================================
Interview met Jan Timmer, één van de geestelijk vaders van de Blauwe Stad

Tien jaar geleden kwamen twee vrienden uit Scheemda, Wim Haasken en Jan Timmer, met een krankzinnig plan dat Oost-Groningen weer op de kaart van Nederland moest brengen. Ze wilden ten noorden van Winschoten een gebied ter grootte van 3.000 ha. onder water zetten, het zogenaamde plan Oldambtmeer.

De plannen voor het Oldambtmeer bleken echter iets te groot voor Groningen. De boeren zagen het onderwater zetten van zo'n groot gebied niet zitten en ook de financiering bleek een heikel punt. Niettemin raakten de Groningers enthousiast voor het plan. Talrijke commissies gingen met het idee aan de slag en dat resulteerde in een afgeslankt plan: De Blauwe Stad.

De Blauwe Stad moet dit deel van Groningen de broodnodige economische impulsen geven. Naast de te verwachten tijdelijke werkgelegenheid die met de aanleg van zo'n groot waterbouwkundig project gepaard gaat, moeten de luxe woningen, recreatievoorzieningen en vakantiehuisjes aan het meer ook zorgen voor permanente banen voor de Oost-Groningers.
advertentie