Bureau Buitenland

o.a. humanitaire crisis Bulagrije, banken hinderen hulpverlening

Bureau Buitenland

o.a. humanitaire crisis Bulagrije, banken hinderen hulpverlening

Een sensationeel ooggetuigenverslag van een groep vrienden midden in de Syrische revolutie. Met Talal Derki, de maker van de openingsfilm van het IDFA-filmfestival, kijken we naar Return to Homs. En een reportage vanuit Bulgarije. Iedere dag steken meer dan honderd Syrische vluchtelingen de Turkse grens over naar het armste land van de Europese Unie. De Bulgaarse autoriteiten kunnen de stroom vluchtelingen nauwelijks aan. De Centraal Afrikaanse Republiek haalt niet vaak de voorpagina. En toch is daar alle reden voor: de VN waarschuwen dit weekend voor een menselijke tragedie.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bureau Buitenland 10 november 2013

vanaf 00:04:10

Een sensationeel ooggetuigen verslag van een groep vrienden midden in de Syrische revolutie. Een uniek inkijkje in de belegerde stad Homs met de maker van de openingsfilm van het IDFA-filmfestival kijken we naar Return to Homs. En een reportage vanuit Bulgarije. Iedere dag steken meer dan honderd Syrische vluchtelingen de Turkse grens over naar het armste land van de Europese Unie. De Bulgaarse autoriteiten kunnen de stroom vluchtelingen nauwelijks aan. De Centraal Afrikaanse Republiek haalt niet vaak de voorpagina. En toch is daar alle reden voor: de VN waarschuwen dit weekend voor een menselijke tragedie.

Uniek verslag van de Syrische revolutie

vanaf 00:10:20

Een sensationeel ooggetuigen verslag van een groep vrienden midden in de Syrische revolutie.  Van vreedzaam protest tot een allesvernietigende burgeroorlog. Een uniek inkijkje in de belegerde stad Homs met Talal Derki, de maker van de openingsfilm van het IDFA-filmfestival, kijken we naar Return to Homs.

Humanitaire crisis dreigt in Bulgarije

vanaf 00:17:27

Bulgarije stevent af op een humanitaire crisis. Iedere dag steken meer dan honderd Syrische vluchtelingen de Turkse grens over naar het armste land van de Europese Unie. De Bulgaarse autoriteiten kunnen de stroom vluchtelingen nauwelijks aan. Er zijn inmiddels ruim 8000 Syrischevluchtelingen in Bulgarije, er is maar capaciteit voor 4500. Een reportage van Mitra Nazar.

Antiterrorismewetten werken NGO’s tegen

vanaf 00:28:18

Antiterreurwetgeving hindert het werk van hulporganisaties in crisisgebieden zoals Somalië en Syrië. Het gaat met name om banken die weigeren geld over te maken naar lokale partners om geen boetes te riskeren van bijvoorbeeld de Amerikaanse of Britse wetgever of van de VN. Bij ons zit Lia van Broekhoven, directeur van het Human Security Collective. En aan de telefoon is  Tom van der Lee, hoofd campagnes van Oxfam Novib. 

Bellen met de wereld: nieuwswebsite in Soedan

vanaf 00:41:44

In het Soedanese Noebagebergte in de woelige regio Zuid-Kordofan woont Ryan Boyette. Hij is als Amerikaan de enige overgebleven buitenlander daar. Toen het geweld oplaaide in juni trokken alle hulpverleners weg. Ryan startte zijn eigen nieuwswebsite Nuba Reports, om verslag uit te brengen over de onderbelichte regio. Deze week maakte hij bekend dat het vechtseizoen is begonnen in Zuid-Kordofan. In de voorbije maand waren er minstens 47 bombardementen.

Tragedie in Centraal Afrikaanse Republiek

vanaf 00:46:48

De Centraal Afrikaanse Republiek haalt niet vaak de voorpagina. En toch is daar alle reden voor. De VN waarschuwen dit weekend voor een menselijke tragedie. Sinds de coup begin dit jaar blijft het onrustig in grote delen van het land. Het aantal vluchtelingen blijft maar toenemen en nu dreigt ook nog eens hongersnood.  Pas terug uit de Centraal Afrikaanse Republiek is tropenarts Ernie Rijnierse van de organisatie Artsen zonder Grenzen. 

advertentie