Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Stereotypen van Afrika in Westerse media; Argentinië en het stokken van de opkomende economieën; Pussy Riot

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Syrie geeft slechts vijf procent chemische wapens af

vanaf 00:04:51

Syrië heeft nog geen vijf procent van zijn chemische arsenaal opgegeven. Dat meldt Reuters op basis van bronnen hebben bronnen die bekend zijn met de opruimoperatie. Een gesprek met Sico van der Meer, specialist bij Clingendael op het gebied van kernwapens. 

Argentinië en het stokken van de opkomende economieën

vanaf 00:09:09

Onrust op de financiële markten. Wereldwijd zijn beleggers nerveus valuta uit opkomende landen aan het dumpen en zoeken zij hun toevlucht in de dollar. Raken landen als Turkije, India en Brazilië hierdoor in crisis? De Argentijnse peso is al gevallen en dat veroorzaakt bij veel burgers visioenen uit 2001. Over de economische risico’s voor Argentinië en andere opkomende economieën spreekt Bureau Buitenland met monetair econoom Edin Mujagić en met Michiel Baud, directeur van het Centrum voor Documentatie over Latijns Amerika in Amsterdam.  

Pussy Riot

vanaf 00:22:58

Een jaar zaten Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina in een strafkamp. Dit weekend zijn ze op uitnodiging van Human Rights Watch in Nederland. Maar eerst zitten ze in de studio bij Bureau Buitenland.

Stereotypen van Afrika in Westerse media

vanaf 00:34:30

Een reportage over de stereotypen van Afrika in Westerse media. En over de clichés die er in Afrika ook over Europa bestaan. De kunstenaars Karine Versluis en Frouwkje Smit lieten zich door de wederzijdse vooroordelen inspireren. Bureau Buitenland ontmoette hen in het Afrika Studie Centrum, waar zij hun werken presenteren. Seada Nourhussen, redacteur Afrika bij dagblad Trouw, bezocht mede de tentoonstelling.

Buitenlandpanel: Aanslagen op de Kaukasus en Zuid-Sudan

vanaf 00:45:21

Het Buitenlandpanel vandaag over jihadisme in de Noord-Kaukasus en de mogelijke gevaren op aanslagen tijdens de Olympische Spelen in Sotsji.  En we praten over Zuid-Sudan, waar een wapenstilstand van kracht is tussen de strijdende partijen, maar waar nog steeds geschoten wordt. En waar vice-president Marchal is aangeklaagd wegens het plegen van een staatsgreep. In de studio schuiven aan: Michael Kemper, hoogleraar Oost-Europese studies aan de UvA, en Egbert Wesselink van de Nederlandse vredesbeweging Pax. Wesselink volgt de ontwikkelingen op de Kaukasus al jaren en is tevens Zuid-Sudan specialist.

advertentie