Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Column Sochi; Homowetten Afrika; Praten met Taliban

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Internet in Turkije aan banden

vanaf 00:05:12

Een website blokkeren zonder tussenkomst van een rechter en op grote schaal internetverkeer kunnen monitoren. Dat staat in wet 5651 een wetsvoorstel dat dezer dagen in het Turkse parlement wordt besproken. Opgesteld na de protesten rond het Gezi park in Istanboel afgelopen zomer is dit de draconische reactie van de AK-partij van premier Recep Erdogan. Europarlementariër Marietje Schaake van D66 geeft een reactie.

Transgender in Zimbabwe

vanaf 00:10:46

Bellen met de wereld: we bellen naar Buluwayo in Zimbabwe, daar woont Ricky Nathanson. Als eigenaar van een modellenbureau en LHBT-activiste is deze transgender een bekend figuur in de regio. Vorige week werd Ricky in een hotel staande gehouden door drie mannen, en ze wilden haar niet laten gaan: ze had namelijk als man gebruik gemaakt van het vrouwentoilet! Saskia Houttuin belde met Ricky.

Anti-homowetten in Afrika

vanaf 00:16:00

Met 36 landen waar homoseksuele relaties verboden zijn is Afrika het 'gevaarlijkste' continent voor homoseksuelen. En de situatie wordt er niet beter op: onlangs tekende de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan een wet die homoseksuele relaties strafbaar maakt. En in Oeganda hangt hen levenslang boven het hoofd, tenminste – als president Yoweri Museveni de omstreden anti-homowet ondertekent. Deze ontwikkelingen zijn de zoveelste in een reeks maatregelen en incidenten omtrent homoseksualiteit op het Afrikaanse continent. Wat doet de homofobie in deze landen zo oplaaien? Daarover een gesprek met Bart Luirink, hij werkt momenteel aan een boek over homoseksualiteit in Afrika. En met cultureel antropologe Saskia Wieringa, hoogleraar aan de UvA met als specialisatie homostudies in de Derde Wereld.

Column Sotsji

vanaf 00:28:59

Het zal u niet zijn ontgaan. Morgen vindt in het Russische Sotsji de opening plaats van het Olympische Wintercircus. Speciaal voor deze gelegenheid vroegen wij voormalig NRC correspondent in Moskou Michel Krielaars zijn persoonlijke blik te werpen op het evenement. Vanavond zijn eerste column.

Kringlooporkest uit Paraguay

vanaf 00:34:01

Een symfonie uit afval: in het Zuid-Amerikaanse landje Paraguay gebeurt het. Jongeren uit arme families op en rond de stortplaats van de hoofdstad Asuncion krijgen muziekles op instrumenten van afvalhout en oude blikken die ze vinden op het de afvalhoop. Criminaliteit en uitzichtloosheid maken zo plaats voor muziek en cultuur. Afgelopen jaar kreeg het orkest de Prins Claus Prijs. Deze week kwam het naar Nederland en gaf onder meer een concert op het Montessori Lyceum in Amsterdam. Verslaggever Edwin Koopman luisterde mee. (Foto: Maarten van Haaff)

Buitenlandpanel: Pakistan en India

vanaf 00:41:09

Het buitenlandpanel vandaag gaat over Pakistan en de onderhandelingen met de Taliban. En over India. Over de aankomende verkiezingen daar en politiek verschuivingen. Onze panelleden zijn: Pakistan-deskundige Olivier Immig en India- kenner en hoogleraar Mario Rutten.

advertentie