Bespied

Koffie voor een glimlach

Je tankstation scant je gemoedstoestand en kiest een bijpassende koffie voor je uit. Toekomstmuziek of realiteit? Meike zoekt het voor je uit.

Transcriptie

VOICE OVER MEIKE: Oke, ik kom net van een interview af en ik ben nu gestopt op tankstation De Andel aan de A12. Hier zouden namelijk slimme camera's hangen die je gemoedstoestand zouden kunnen meten. En ik zie nu inderdaad bij één van de pompen hangt een bordje: betaal hier uw koffie met een glimlach. En dan staat er 'mood detection' onder. En ik zie ook dat bij iedere pomp een digitaal scherm hangt.

Dit is een korte update. Ik ben druk aan het researchen. En er zijn veel verschillende bedrijven en allerlei technieken in deze wereld van billboardbedrijven. Ik heb al veel mensen gesproken, maar ik merk ook dat ze weten dat ze met een journalist praten en misschien niet het échte verhaal vertellen. Dus ik ga maar eens op pad. En dit leek me een goede plek om te tanken.

MEIKE: Oké, ik heb nu getankt. Dop erop. Kan hier op drukken volgens mij. U heeft gebruik gemaakt van pomp 8. Oké, ik zie dus wel een camera maar hij doet niet echt iets, de mood detection. Het is een soort knopje waar ik mijn vinger op leg, maar er gebeurt niet echt iets. Nou binnen maar even vragen.

MEIKE LOOPT NAAR BINNEN

MEIKE: Ik heb misschien een gekke vraag. Ik ben journalist en ik werk voor... 

KOFFIEDAME: Gekke vragen bestaan niet. 

MEIKE: Ik werk voor een programma van VPRO en Human. En ik heb net daar getankt en ik zag dat daar mood detection was. Dat jullie koffie konden uitkiezen op mijn glimlach op mijn gezicht. Wie van jullie weet daar iets van?

VOICE OVER MEIKE: Uiteindelijk spreek ik meerdere mensen, maar ik mag geen interviews opnemen.

MEIKE: Nou, ben even naar binnen gelopen en heb even gevraagd of iemand me kan uitleggen hoe dat werkt met die mood detection. Uh.. er was een hele gezellige koffiedame, Monika. Die een soort iPad voor zich had staan. Ze maakte een grapje: je kan nu wel naar me lachen, maar ik heb hier niks op gezien. Ik kon niet zo goed op het scherm kijken wat ze nou precies zag op die iPad. En omdat de rij een beetje lang was werd ik doorgestuurd naar de pompbediende. Die vertelde me dat ze inderdaad een soort foto zagen maar dat die foto nergens wordt opgeslagen. Maar die verwees me ook weer door naar de directeur van de vestiging. En die heb ik even kort gesproken. Maar dan moest ik toch echt weer eerst bij persvoorlichting zijn. Dus ik heb wel zijn kaartje meegekregen. Maar hij zei wel dat de camera's nu uitstaan omdat er een proefperiode was tot 14 april. En meer wilde hij me niet vertellen. Dus ben niet superveel wijzer geworden. Oja, en Rob, de vestigingsmanager vertelde me nog wel dat de borden inderdaad van CS Digital Media zijn.

Ik bel CS Digital Media voor meer informatie. Ze zeggen dat aan alle privacyvoorwaarden voldoen. Sowieso moet je eerst toestemming geven en zie je dan een privacystatement. Het is dus niet stiekem. En de beelden zouden nergens opgeslagen worden. Maar wie zegt mij dat de camera niet allang aanstaat? Ik ben hier nog niet klaar mee. Daarom een korte update want ik ga hen en andere billboardbedrijven nog verder onderzoeken. En ik heb een hele spannende tip gehad, maar dat moet ik eerst echt goed uitzoeken, voordat ik het jou kan vertellen. Heb jij nog rare camera's gezien? Dus niet alleen in billboards, maar bijvoorbeeld camera's die naar billboards kijken en je zo bespieden? Laat het dan nu weten in de app. Dankje.

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.Get it on Google Play