gids: 28 en 29 september

Giovanca ontvangt Refugees for Refugees, Helena Basilova, Glass Museum

zaterdag 28 sept 9.00-9.45 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag het Van Baerle Trio, jonge dertigers die we graag volgen. Dit keer hebben ze alle trio’s van Ludwig van Beethoven opgenomen. Zangeres Charlotte Haesen en haar man Philip Breidenbach zijn samen het duo Haesen/Breidenbach. Ze maken openhartige luisterliedjes. En trompettist Ibrahim Maalouf te gast. Deze Frans-Libanese trompettist en componist staat erom bekend klassiek, jazz en Arabische muziek moeiteloos te mengen met zijn mystieke trompetgeluid. Meer over de artiesten

zondag 29 september 10.30-11.20 uur NPO1

Giovanca ontvangt vandaag het jonge duo Glass Museum. Bestaande uit drummer Martin Grégoire en toetsenist Antoine Flipo. Een nieuw fenomeen uit België. Pianiste Helena Basilova werd geboren in Rusland als dochter van twee pianisten, maar groeide op in Nederland. Helena creëerde in haar jeugd haar eigen sprookjeswereld. Ze maakte het album ‘A Fearful Fairy Tale’, vol met sprookjesmuziek. De groep Refugees for Refugees is een samenwerking tussen Belgische muzikanten en musici die hun thuisland hebben moeten verlaten om een nieuw bestaan op te bouwen.

Glass Museum

Pianist Antoine Flipo en drummer Martin Grégoire vormen samen het Glass Museum. Ze kennen elkaar al sinds de lagere school maar besloten 4 jaar geleden om samen een duo te beginnen.

Glass Museum live zien? Dat kan 12 Oktober in Den Haag op het Mondriaan Jazz Festival.

  • Reykjavik
  • Nimbus part 1

Refugees for Refugees

Refugees for Refugees bestaat uit een diverse groep muzikanten die hun thuisland hebben moeten verlaten om een nieuw bestaan op te bouwen. Waar ze in Syrië, Tibet, Afghanistan, Pakistan en Irak juist musiceerde op professioneel niveau, worden ze hier in Europa echter voornamelijk gezien als vluchteling. Met Refugees for Refugees proberen de muzikanten dit stigma aan te pakken en leggen ze verbanden tussen hun uiteenlopende muzikale tradities en achtergronden. Hoewel ze niet allemaal dezelfde taal spreken, zijn ze wel allemaal muzikant én gevlucht en vinden ze elkaar in deze ervaring. Met het tweede album Amina, kijken ze naar de toekomst. Amina symboliseert de wederopbouw, het inslaan van een nieuw pad nadat hun leven is ontworteld. Op het album gaan zowel hoop als melancholie samen. 

  • Ama cho Kang na yo
  • Punarjanm

Sponte Sua

Het Spaans-Japanse duo Sponte Sua stond dit jaar op Wonderfeel. Het duo bestaat uit Asako Ueda en Pablo Sosa. Asako Ueda speelt theorbe, een snaarinstrument uit de luitfamilie. Pablo Sosa speelt traverso, de voorloper van de moderne dwarsfluit.Sponte Sua heeft zich gespecialiseerd in achttiende-eeuwse Europese muziek. Een tijd waarin verschillende muziekstijlen uit Italië, Frankrijk en Duitsland steeds meer met elkaar verbonden raakten.
Deze opnames zijn gemaakt tijdens de vijfde editie van muziekfestival Wonderfeel op Landgoed Schaep & Burgh in ’s-Graveland.

Helena Basilova

Pianiste Helena Basilova creëerde in haar jeugd haar eigen sprookjeswereld. Nu ze volwassen is probeert ze die mysterieuze wereld in stand te houden. Ze maakte het album ‘A Fearful Fairy Tale’, vol met sprookjesmuziek. 

  • Sergej Prokofjev/ Tales of an Old Grandmother, op.31, deel I: Moderato, en deel II: Andantino
  • Nikolaj Medtner/ Four Tales, op.26, deel III: Narrante a piacere
  • Elena Firsova/ A Fearful Fairytale, op.171

zaterdag 28 september 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, met vanavond onder meer opnamen van het Morgenland Festival 2019. Jonge componisten uit het Midden-Oosten op het programma van een concert door vijf van de beste kamermusici van Duitsland.

zondag 29 september 23.00-24.00 uur

Gast in de studio van Radio 4 is violiste Merel Vercammen. Zij presenteerde onlangs haar (dubbel-)CD Zoo, met louter improvisaties. 25 duo's met zes verschillende topmusici uit Nederland. Elke improvisatie heeft als titel de naam van een dier - sommige met uitsterven bedreigd. Aad van Nieuwkerk vraagt Merel naar het hoe of wat.