De lange arm van Iran

Iran spioneert en gebruikt in Nederland geweld tegen oppositiegroepen die het regime in Teheran ‘terroristisch’ noemen. In 2015 werd Ali Motamed en in 2017 Ahmad Mola Nissi hier geliquideerd. Nederland lijkt daarmee het strijdtoneel te worden van het Iraanse regime en zijn tegenstanders.

Donderdag 10 december, 22.20 - NPO 2

In 2015 werd de 56-jarige elektromonteur Ali Motamed in Almere van dichtbij door het hoofd geschoten. Twee jaar later wordt in Den Haag Ahmad Mola Nissi vermoord. Beide mannen zijn afkomstig uit Iran. De vermoorde Motamed was ooit lid van een verzetsbeweging die in 1981 een bomaanslag heeft gepleegd op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Iran. Er vielen 73 doden, waaronder de plaatsvervanger van ayatollah Khomeini. De naar Nederland gevluchte Ali Motamed blijkt bloed aan zijn handen te hebben. In hoeverre was de Nederlandse overheid hiervan op de hoogte?

Journalisten Rik Delhaas en David Davidson doen al geruime tijd spraakmakend onderzoek naar de betrokkenheid van Iran bij meerdere (politieke) moorden in Nederland. De moorden passen in een patroon. Ook elders in Europa zijn de laatste jaren verschillende politiek actieve tegenstanders van het Iraanse regime bedreigd en geprobeerd te vermoorden. Jacco Versluis is de maker van deze eerste televisie-uitzending van Argos. 

sprekers

Paul Vugts

werkt als misdaadjournalist bij Het Parool. Na een tip onthulde hij als eerste de ware identiteit van Ali Motamed.

Niels Fastrup

is onderzoeksjournalist bij het Deense DR. Fastrup onderzocht een anti-Iraanse afscheidingsbeweging in Denemarken.

Jelle van Buuren

is terrorisme-deskundige en onderzoeker naar de werkwijze van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. 

André Seebregts

specialiseert zich als strafrechtadvocaat in terrorisme en internationaal strafrecht. 

Claus Valling Pedersen

is Irandeskundige. De Deen is als professor verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen.

achtergrondverhalen

Waarom Iran in het buitenland op politieke tegenstanders jaagt

In Nederland worden meerdere moorden aan het Iraanse regime gelinkt. Het past in een trend waarbij Europa een strijdtoneel is voor het Iraanse regime en zijn tegenstanders. Welk geopolitiek steekspel gaat er schuil achter de Iraanse acties? En waarom gebruikt Iran geweld buiten zijn grenzen?

De Iraanse schaduwoorlog van Ringsted tot Rijswijk

De terrorismezaak van Eisa S. uit Delft is een nieuwe episode in de schaduwoorlog die Iran en zijn tegenstanders uitvechten in Europa. Welke rol speelt Saoedi-Arabië?

Blijf op de hoogte