Argos radio

De lange arm van Iran

Politieke moorden op Nederlandse bodem zijn relatief schaars. Toch werden in 2015 en 2017 twee tegenstanders van het Iraanse regime in Nederland vermoord. De AIVD heeft sterke aanwijzingen van betrokkenheid van Iran.

 

Naast de moorden in Nederland waren er elders in Europa ook incidenten die wijzen op grote activiteit van Iran tegen politieke opposanten. Argos ontdekte dat justitie en politie in Nederland veiligheidsmaatregelen hebben genomen om mensen te beschermen tegen wie concrete bedreiging bestaat. Een reportage over 'de lange arm van Iran in Nederland'.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Nederland beveiligt tegenstanders Iraans regime

Iran intimideert stelselmatig politiek actieve leden van een Iraans-Arabische minderheid in Nederland. Voor een aantal is de dreiging na twee eerdere liquidaties zo serieus en concreet dat veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

De moord op Ali Motamed

In december 2015 wordt Ali Motamed voor zijn huis neergeschoten. Een ‘koelbloedige moord op bestelling’. De politie heeft het echte motief van de moord nooit ontdekt. Sterker nog, eerst werd onderzocht of Motamed betrokken was bij hennepteelt. Dat is vreemd gezien hij een blanco strafblad had. Wat is er aan de hand?