Argos

De Iraanse jacht op een politiek activist

De moord in Den Haag op de Nederlands-Iraanse politiek activist Ahmad Mola Nissi was in november 2017 internationaal nieuws. De dader is nooit gepakt, maar volgens Nederland heeft Iran opdracht gegeven voor de liquidatie.

Nissi werd al langer bedreigd en zijn nabestaanden vinden dat Nederland niet genoeg heeft gedaan om zijn veiligheid te garanderen. Inmiddels heeft Argos nieuwe informatie over de zaak. Hebben de Nederlandse autoriteiten signalen gemist over een Iraans moordplan?

Zaterdag 19 juni, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

David Davidson

is onderzoeksjournalist bij Argos. 

Jelle van Buuren

is inlichtingenexpert. 

Barbara van Straaten

is strafrechtadvocaat.

achtergrondverhalen

Waarom Iran in het buitenland op politieke tegenstanders jaagt

In Nederland worden meerdere moorden aan het Iraanse regime gelinkt. Het past in een trend waarbij Europa een strijdtoneel is voor het Iraanse regime en zijn tegenstanders.

 

De appjes van de ayatollah

Iran probeert met een geraffineerde cyberoperatie informatie te stelen van Iraanse politiek activisten in Nederland. De gevolgen kunnen groot zijn. ‘Het enige wat je merkt is dat je computer langzamer wordt.’

dossier

De Lange arm van Iran